Talven ajo-olosuhteissa aikaa pysähtymiseen kuluu yli kaksinkertaisesti – Näin toimii ennakoiva kuljettaja

 Talven ajo-olosuhteissa aikaa pysähtymiseen kuluu yli kaksinkertaisesti – Näin toimii ennakoiva kuljettaja

Vaikka tieliikennelaki onkin sama ympäri vuoden, on eri luonnonlait otettava huomioon ajo-olosuhdekohtaisesti. Lumipyryn tai liukkauden aiheuttama vaikea ajo-olosuhde haastaa kuljettajaa ja ennakointi on paras tapa vastata haastavan ajokelin haasteisiin.

Valitse oikea tilannenopeus ja pidä riittävä turvaväli

Ennakoiva kuljettaja tunnistaa vaaratekijät ajoissa ja pitää olosuhteiden vaatimaa turvaväliä muihin teillä liikkujiin. Vallitseva tilanne tulee aina ottaa huomioon valitessa turvallista ajonopeutta. Talviliukkailla jarrutusmatka on jopa kaksinkertainen kesän jarrutusmatkaan nähden. Lisäksi pimeä vuodenaika tai huono näkyvyys edellyttää alempia nopeuksia.

Ajettaessa kuivalla kesäsäällä 80 km/h tuntinopeudella auton pysähtymismatka on 50 metriä ja aikaa tähän kuluu 3 sekuntia sekä päälle sekunnin reaktioaika. Talvella lumisella tiellä jarrutusmatka pitenee huomattavasti. 80 km/h vauhdista pysähtyminen ottaa 105 metrin matkan ja aikaakin kuluu jo 8 sekuntia sekä reilu sekunti reaktioaikaa. Talvella aikaa pysähtymiseen kuluu siis jopa kaksinkertaisesti kesään nähden. Jäisellä tiellä ajettaessa pysähtyminen 80 km/h vauhdista vie jopa 187 metriä ja aika yli tuplaantuu 17 sekuntiin reaktioaika mukaan lukien. Yllättävien tilanteiden varalta, hellitä siis kaasujalkaasi haastavissa ajo-olosuhteissa ajettaessa.

 

Pysähtymiseen kuluva aika
Lähde: Liikenneturva, Vaikeat ajo-olosuhteet

Varustautumalla huolellisesti edistät kaikkien tiellä liikkuvien ajoturvallisuutta

Aina ei ole itsestään selvää, että matka sujuu mutkattomasti ja lämpimässä autossa istuen. Talvella automatkalle lähdettäessä on tärkeää pukeutua oikein tai vähintään varata mukaan ulko-olosuhteisiin sopivat varusteet.

Varaa mukaasi myös heijastin tai heijastinliivi. Autoilijat tietävät, kuinka huonosti jalankulkija näkyy ilman heijastinta, vaikka tie olisi valaistu. Lue heijastimista kertova Awux-artikkeli ja testaa Liikenneturvan animaation avulla miten jalankulkija näkyy ajovaloissa ilman heijastinta. Moni autolla matkaava saattaa mieltää heijastimen turhaksi, mutta myös autoilija muuttuu jalankulkijaksi autosta noustessaan. Heijastimia tarvitaan eritoten, jos auto rikkoutuu tai apua tarvitaan pimeässä.

Jokaisesta autosta tulisi löytyä myös kunnollinen lumiharja ja jääraappa, jotta auto saadaan puhdistettua huolellisesti ennen liikkeelle lähtöä. Liikkeelle pääsyn jälkeen on äärimmäisen tärkeää, että kuljettaja näkee itse autosta ulos, sekä se, että sinä näyt muille tiellä liikkuville.  Varaa aikaa liikkeelle lähtöön ja odota myös huurtumisen poistuminen ennen tielle suuntaamista.

Jäiden raappaamista voi helpottaa kestopinnoittamalla auton lasit. Lue lisää lasien pinnoittamisesta Awux-artikkelista.

Vie autoosi myös taskulamppu ja tarkista varoituskolmion kunto. Varoituskolmio on pakollinen ajoneuvovaruste, joten tarkista, että kolmion heijastinpinta on ehjä ja jalusta tukeva.

Talven ajo-olosuhteissa 33 % enemmän ajoneuvovahinkoja – Jos vahinko sattuu, toimi näin

Onnettomuustietoinstituutin laatima vuoden 2019 liikennevahinkotilasto osoittaa talvisin tapahtuvan 33 prosenttia enemmän suistumisia, peräänajoja, risteävän- ja kohtaavan liikenteen vahinkoja kesäaikaan nähden. Tilastojenkin valossa tiellä vaaditaan erityistä tarkkuutta talviolosuhteilla liikuttaessa.

Vahingon sattuessa:

  • Pysy rauhallisena, vahinkoja voi sattua kenelle tahansa.
  • Mikäli kolarista ei aiheudu vaaraa muille tielläliikkujille, tilanne ei edellytä liikenteenohjausta, eikä kukaan ole loukkaantunut, poliisille ei tarvitse ilmoittaa vahingosta.
  • Varmista kysymällä, että vastapuolella on voimassa oleva liikennevakuutus.
  • Varmista esim. ajokorttia kysymällä vastapuolen henkilöllisyys.
  • Mikäli mahdollista, ota tilanteen nähneiltä ihmisiltä varmuuden vuoksi yhteystiedot ylös.

Varmista korjauksen nopea eteneminen:

  1. Toimita auto lähimpään Awux-palvelupisteeseen.
  2. Varmista, että vahinkoilmoitus tulee tehtyä.
  3. Awux tekee vahinkotarkastuksen ja korjauksesta kustannusarvion suoraan vakuutusyhtiön tietojärjestelmään.
  4. Vakuutusyhtiö vahvistaa kustannusarvion ja antaa korjausluvan suoraan Awuxille.
  5. Saat autosi korjattuna mahdollisimman ripeästi takaisin.

Tehtävämme on auttaa sinua kaikissa autovaurioihin liittyvissä asioissa. Tavoitat meidät valtakunnallisesta palvelunumerostamme: 030 6364 000.

Awux toivottaa kaikille turvallisia talvikilometrejä!