Auto kolhiintunut tai kolaroitu? Pitääkö vahinkoilmoitus tehdä heti?

 Auto kolhiintunut tai kolaroitu? Pitääkö vahinkoilmoitus tehdä heti?

Liikenteessä ja parkkipaikoilla voi sattua ja tapahtua. Kun kolhu tai kolari on käynyt, henkilövahingot vältetty tai minimoitu, on aika alkaa miettiä vahinkoilmoituksen tekoa.

Kuinka pian auton vahinkoilmoitus tulee tehdä ja kumpi osapuoli sen tekee?

Virallinen ohjeistus on, että ajoneuvon vahinkoilmoitus tulee tehdä viimeistään vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on tapahtunut.

Suositus kuitenkin on, että ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, jotta myös kaikki tapahtuman osalliset saavat korvauskäsittelyn ja korjaustyöt mahdollisimman nopeasti käyntiin. Jos ajoneuvovahinko ei ole aiheutunut oman toimintasi seurauksena ja olet tapahtumaan syytön, tulee vahingon aiheuttajan tehdä ilmoitus omaan vakuutusyhtiöönsä.

Jos syyllisyys on selvittämättä tai epäselvä, tekevät kolarin molemmat osapuolet omat vahinkoilmoituksensa. Vasta vahinkoilmoituksen teko käynnistää korvausprosessin.

 

Nämä tiedot tarvitset vahinkoilmoitukseen

Nopeimmin vahinkoilmoituksen teet sähköisellä lomakkeella. Awux Autovahinkopalvelut tekee yhteistyötä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa ja sivuiltamme löydät linkit kaikkien vakuutusyhtiöiden sähköisiin vahinkoilmoituksiin.

Vahinkoilmoituksen lomakkeen saat ladattua myös tästä.

Vahinkoilmoituksen täyttämistä varten tarvitset toisen ajoneuvon kuljettajan ja omistajan tiedot, sekä ajoneuvon rekisterinumeron. Ajoneuvon merkki ja malli on myös hyvä tietää, mutta nämä selviävät viimeistään rekisterinumeron perusteella. Myös vahingon toisen osapuolen vakuutusyhtiön tiedot tarvitaan.

Vahinkoilmoitukseen tulee merkitä tarkat tiedot vahingosta kuten päivämäärä ja kellonaika. Lisäksi tapahtumasijainti, alueen tarkka kuvailu sekä ajoneuvojen tulosuunnat ovat tärkeitä tietoja.

Tarkasta huolellisesti kaikki tapahtuneet vauriot ja mahdollisuuksien mukaan valokuvaa ne. Saat ammattilaisen tekemän vahinkotarkastuksen ja tarkat tiedot vaurioista helpoiten Awux-korjaamoilta. Vahinkotarkastus onnistuu aikaa varaamatta.

Vahinkoilmoitukseen ei tarvitse liittää kuitteja tai muita tositteita, ellei niitä erikseen pyydetä. Tarvittaessa tositteet voi lisätä vahinkoilmoitukseen tekemällä lisäselvityksen.

 

Tarvitsetko apua vahinkoilmoituksen tekoon?

Apuja vahinkoilmoituksen tekoon saat lähimmältä Awux korjaamoltasi . Halutessasi korjaamo toimittaa vahinkoilmoituksen suoraan eteenpäin vakuutusyhtiölle puolestasi.

Kari Kanerva toimii yrittäjänä Awux Heikinlaaksossa/Autokorjaamo Kanerva Oy:ssä, jossa vahinkoilmoitusten täyttö yhdessä asiakkaiden kanssa on arkipäivää.

”Tarjoamme apua vahinkoilmoituksen täyttöön ja vahinkotarkastuksiin ilman ajanvarausta. Aina saa soittaa tai tulla poikkeamaan korjaamolle”, Kanerva rohkaisee.

Kanerva kertoo, että noin puolet asiakkaista on jo täyttänyt vahinkoilmoituksen itse ennakkoon, mutta etenkin ensikertalaisille ammattilaisen apu ja konsultointi aiheesta on helpottavaa.

”Monelle jo pelkkä lomakkeiden täyttö voi tuntua hankalalta. Awuxilla ei tarvitse jännittää, koska me autamme asiakasta kyllä mielellämme ja ilmoitukset saadaan eteenpäin nopeasti ja vaivattomasti. Meille saapuessa mukaan kannattaa varata pankkitunnukset tai mobiilivarmenne sähköistä tunnistautumista ja vahinkoilmoitusta varten. Jos sähköinen vahinkoilmoitus ei ole vaihtoehto, tarvittaessa teemme yhdessä puhelimitse ilmoituksen vakuutusyhtiöön. Awux kertoo vakuutusyhtiölle tällöin pohjatiedot ja asiakas saa jatkaa puhelua yhdessä vakuutusyhtiön edustajan kanssa. Luonnollisesti emme veloita tästä asiakaspalvelusta mitään”, Kanerva täsmentää.

Awuxin palvelukonseptin tarkoitus onkin, että asiakkaalla olisi aina mahdollisimman matala kynnys saapua korjaamolle ja saada yksilöllistä palvelua tarpeisiinsa.

”Helposti lähestyttävyys, avulias ja asiantunteva palvelu on meille Awux-yrittäjille kunnia-asia.”

”Meillä ei ole kankeita tai kaavamaisia prosesseja, vaan asiakkaan ongelmat ratkaistaan tarpeen mukaan yksilöllisesti. Onpa joskus hädän hetkellä Awux-yrittäjä luopunut omasta autostaankin, jotta asiakkaan laina-auton tarve on ratkaistu nopeasti”, Kanerva naurahtaa.

 

Tarvitseeko vahinkoilmoituksen jättämisen jälkeen odottaa vakuutusyhtiön päätöstä ennen korjaustöiden aloittamista?

Kanerva kertoo, että vahinkokorjauksia tulee heille tasaisesti pitkin vuotta, mutta tehtävien luonne vaihtelee kausittain. ”Pienet talven aikana aiheutuneet kolhut saatetaan korjauttaa vasta kesällä, sillä koetaan, että riski lisäkolhuille talven aikana voi olla vielä olemassa. Esimerkiksi talvisin renkaista irtoavat nastat saattavat tehdä ikävää jälkeä tuulilaseihin, tämän paljastaa matalalta paistava kevätaurinko. Ilkivallasta johtuvia vaurioita taas tavataan enemmän kesäisin.”

Vahinkoilmoitusten käsittelyajat voivat vaihdella muutamasta päivästä muutamaan viikkoon vakuutusyhtiöstä ja tapauksesta riippuen.

Korjaukset on mahdollista kuitenkin aloittaa jo etukäteen ja odottaa takautuvaa päätöstä. Täytyy kuitenkin muistaa, että työntilaaja on aina korvausvelvollinen, jos vakuutusyhtiö eväisi korvaukset tai korvaussumma olisikin odotettua pienempi.

”Awux-korjaamoilla on kuitenkin hyvä asiantuntemus arvioida, voiko korjaustyöt aloittaa jo ennen lopullista korjauspäätöstä. Tähän vaikuttaa onko auto ajokuntoinen sekä asiakkaan käyttötarve autolle. Toisinaan ensiavulla saadaan auto käyttökuntoiseksi ja varsinainen korjaus voidaan tehdä osien saavuttua. Mikäli vaurioitunut osa ei ole korjattavissa, pystymme kustannustehokkaasti hyödyntämään myös käytettyjä varaosia. Kaikki työt suoritetaan luonnollisesti valmistajien ohjeet huomioiden.

Erilaisia mahdollisuuksia siis on ja Awuxilla aina konsultoimme asiakasta eri vaihtoehtojen suhteen”, Kanerva täsmentää. ”Jos kyseessä on iäkkäämpi auto, tai korvattavuus vaikuttaa epäselvältä, neuvomme usein odottamaan lopullista korvauspäätöstä”.

 

Vastapuolen vastuu

Jos vastapuoli on syyllinen vahinkoon, autosi korjaus korvataan vastapuolen liikennevakuutuksesta. Syyttömänä osapuolena sinulla on tällöin mahdollisuus anoa sijaisautoa korjauksen ajaksi, omasta vakuutusturvastasi riippumatta. Tätä varten on täytettävä erillinen käyttötarveselvitys.

Täytä lomake, tulosta ja tuo se myös mukanasi, Awuxilla toimitamme senkin puolestasi vakuutusyhtiöön!

Aika-ajoin sattuu myös tapauksia, jossa syyllisyys on epäselvä tai vastapuoli ei syystä tai toisesta tee vahinkoilmoitusta omaan vakuutusyhtiöönsä. Tällöin kannattaa välissä hyödyntää omaa Kasko -vakuutustaan, jotta korjausprosessin saa käyntiin.

Kun vahinko saadaan lopulta käsiteltyä niin mahdollinen korvausten, kuten omavastuun ja bonusten palautus, kyllä järjestyy omasta vakuutusyhtiöstä. Näin toimimalla ei tarvitse odotella pitkiä aikoja, jotta oman auton saa korjaukseen.

Rauhallista joulun aikaa ja turvallisia ajokilometrejä vuodelle 2023!

Muistathan, että vahingon sattuessa saat apua verkosta www.awux.fi sekä valtakunnallisesta palvelunumerostamme 030 63 64 000 myös pyhinä 24/7.