Ota nämä huomioon, kun peset auton itse

 Ota nämä huomioon, kun peset auton itse

Voit pitää ajoneuvosi puhtaana monin eri tavoin, esimerkiksi käyttämällä auton autopesulassa tai vaihtoehtoisesti ryhtyä itse autonpesuhommin vesisangon ja pesusienen voimin. Auton peseminen kannattaa muistakin kuin ulkonäöllisistä syistä. Näistä voit lukea Awuxin artikkelista Hoitamalla autosi maalipintaa säilytät autosi arvon.  

Awux suosittelee auton pesettämistä ammattilaisella tai automaatissa, joissa ympäristömääräykset on huomioitu varmasti. Mutta jos haluat pestä autosi itse, lue kuntasi ympäristömääräykset ennen auton pesun aloittamista.  

Pese autosi oikeanlaisilla välineillä ja pesuaineilla  

Pestessä autoa omalla pihalla voi sallitun pesuaineen valinta tuottaa päänvaivaa. Moni kunta on kieltänyt liuotinpesuaineiden käytön auton kotipihapesuissa, määrittelemättä tarkemmin millaiset liuottimet on kielletty. 

Vaikka autopesuaineen nimessä ei olisi mainintaa liuottimista, se saattaa silti sisältää pihapesussa kiellettyä hiilivetyliuotinta. Hyvä nyrkkisääntö pihapesussa kiellettyjen hiilivetyliuottimien välttämiseen on valitsemalla pesuaine, joka on Joutsenmerkitty tai jossa on erikseen merkintä ”ei sisällä liuottimia”. 

Valitse lisäksi väriaineeton ja hajustamaton autonpesuaine, jos haluat mahdollisimman ympäristöystävällisen tuotteen. 

Autonpesua varten tarvitset: 

  • Painepesurin (tämä ei ole välttämätön, hyvä lisä kotipesuun) 
  • muutaman euron arvoisen paineruiskun esipesua varten 
  • esipesuaine 
  • kaksi ämpäriä 
  • pehmeä mikrokuituinen pesukinnas, joka on mahdollisimman hellävarainen auton maalipinnalle 
  • autoshampoo 
  • kuivaukseen painava ja tuuhea mikrokuituliina 

Näin peset autosi itse 

Jäähdytä auringossa kuumentunutta autoa ensin hetki varjossa ennen pesun aloittamista. Näin autonpesuaine ei kuivu kiinni peltiin. 

Vaihe 1. Aloita esipesulla. Esipesun tarkoitus on poistaa auton pinnasta mahdollisimman paljon likaa ja kuraa ennen kuin pintaa aloitetaan pudistamaan mekaanisesti. Auton voi huuhtaista pelkällä esipesulla, mutta ilman esipesua ei tule siirtyä muihin vaiheisiin maalipinnan naarmuuntumisriskin takia. Esipesuaine laimennetaan veden kanssa paineruiskuun ja levitetään autoon alhaalta ylöspäin kahdesta syystä: esipesuaine ehtii vaikuttamaan pisimpään likaisimmissa helmoissa ja toisaalta auton yläosa pyrkii muutenkin kuivumaan ensimmäisenä pesuaineen valuessa alaspäin.  Huuhtelu on suositeltavaa tehdä alhaalta ylöspäin samassa järjestyksessä kuin esipesuaineen levityskin, eli alhaalta ylöspäin. 

Jos vanteet halutaan myös pestä, puhdista ne viimeistään ennen käsinpesua. Näin vanteista irtoava lika ei roisku puhtaalle pinnalle enää pesujen jälkeen.  

Vaihe 2. Käsinpesussa tarvitset kaksi ämpäriä. Toiseen ämpäriin vesi pesuvälineen huuhteluun, ja toiseen tehdään auton pesuun käytettävä pesuaineliuos. Pesuvälineeksi on suositeltavaa valita mahdollisimman tuuhea mikrokuituinen tai lampaanvillainen pesukinnas. Pese auto ylhäältä alaspäin yhdensuuntaisin liikkein – pyörivää liikettä kannattaa välttää pesujäljen syntymisen minimoimiseksi. Maalipinnan tulisi aina olla kosteakun pesukinnas lasketaan siihen. Jokaisen pestävän alueen (esimerkiksi katto) jälkeen pesukinnas huuhdellaan puhdasta vettä sisältävässä ämpärissä, ennen kuin se kastetaan pesuaineämpäriinPesuaine ei saa kuivua auton pintaan. Kuumana kesäpäivänä huuhtelu on tarpeen useaan otteeseen myös kesken autonpesun. 

Vaihe 3. Lopuksi puhdas auto kuivataan vesipisaroista jäävien rumien jälkien välttämiseksi. Kuivausvaihe ei ole pelkästään kosmeettinen vaihe, pahimmassa tapauksessa auringonvalo saattaa tehdä pysyvän lakkavaurion vesipisaran toimiessa linssinä. Kuivausta helpottaa veden valutus avoimen vesiletkun pään läpi, ilman painetta, katosta aloittaen ja alaspäin edeten.  

Kuivaukseen on suositeltavaa käyttää tuuheaa ja laadukasta mikrokuituliinaa. Kerta investointi tähän kannattaa. Ulkona pestessä hieno hiekkapöly tai muut roskat laskeutuvat maalipinnalle välittömästi pesun jälkeenMikrokuituliinan tuuheuden ansiosta se ei paina hiekanjyviä maalipintaa vasten niin helposti kuin säämiskä tai kuivauslasta. 

Löysitkö autostasi naarmun pesun yhteydessä? Jos jotain sattuu, Awux auttaa.