Mitä ottaa huomioon, kun lähtee autolla ulkomaille?

 Mitä ottaa huomioon, kun lähtee autolla ulkomaille?

Ulkomaille lähdettäessä matkavakuutus on useimmille selvä asia. Kun matkaan lähdetään autolla, ihmisten ja matkatavaroiden vakuuttamisen lisäksi on syytä huolehtia myös auton vakuutuksista ja tarvittavista todistuksista. Liikenneturvallisuuden vuoksi on myös suositeltavaa tarkistaa auton kunto ja päivittää tarvittavat huollot ajan tasalle ennen matkaan lähtöäTarkasta auton tarpeelliset huollot ja muut vinkit Auto valmiiksi reissukesään -artikkelista.  

Ennen matkaa on hyvä selvittää, miten kohdemaassa tulee toimia vahingon sattuessa ja minkälaiset korvauskäytännöt maassa on. Korvauskäytännöt ovat tavallisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaisia ja näissä voi olla suuriakin eroja. Ohjeita vahinkotilanteiden varalle voit kysyä omalta vakuutusyhtiöltäsi.  

Ennen automatkaa tutustu voimassa olevaan vakuutukseesi. Kaskovakuutuksen voimassaolossa saattaa olla maakohtaisia rajoituksia ja omavastuun suuruus voi vaihdella. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa vakuutusehdoista, onko kaskovakuutus voimassa kohdemaassa ja minkä suuruinen omavastuu on vahinkotilanteessa. Tarkista lisäksi, että autossasi on viralliset EU-kilvet. 

Ole ajoissa ulkomailla tarvittavien lupa-asiakirjojen tilausten kanssa 

Tarkista hyvissä ajoin etukäteen mitä dokumentteja tarvitset maastavientiä varten. Voit tarkistaa tarvittavat dokumentit ulkoministeriön sivuilta.  

Rekisteriotteen tekninen osa täytyy olla autossa aina ulkomaille matkattaessa. Muut tarvittavat dokumentit riippuvat matkustuksen kohdemaasta. EU- ja ETA-maihin tarvitaan vain rekisteriotteen tekninen osa.  

Jos matkustat EU- tai ETA-maan ulkopuolelle, tarvitset rekisteriotteen teknisen osan ja auton omistajalta saatavan maastavientiluvan lisäksi mukaasi liikennevakuutuksen todistekortin eli vihreän kortin. Vihreä kortti todistaa ulkomailla, että auton liikennevakuutus on voimassa. EU- ja ETA-maissa vihreää korttia ei vaadita, mutta sen ottamista Espanjaan suositellaan, sillä sitä voidaan vaatia todistuksena vakuutuksen voimassaolosta. Vihreän kortin saat tarvittaessa omasta vakuutusyhtiöstä. 

Jos mukanasi on matkailuvaunu, sille tulee hankkia oma rekisteröintitodistus sekä tarvittaessa vihreä kortti.  

Tarvittavien dokumenttien varmistamisen lisäksi on tärkeää tutustua kohdemaan liikennekulttuuriin ja -sääntöihin.  

Matkustatko ulkomaille rahoitusyhtiön tai yrityksen autolla?  

Jos olet matkustamassa rahoituksella olevalla autolla tai moottoripyörällä ulkomaille, tulee sinun hankkia rahoitusyhtiöltä heidän myöntämä maastavientivaltakirja. Jos auto on yrityksen nimissä eikä sille ole merkitty kakkoshaltijaa, tarvitset lisäksi auton omistajalta kansainvälisen maastavientiluvan. 

Jos kolari sattuu ulkomaillatoimi näin: 

Jos joudut liikenneonnettomuuteen ulkomailla, siihen sovelletaan sen maan lainsäädäntöä, jossa onnettomuus tapahtui. Korvauksen hakumenettely voi siis olla erilainen kuin kotimaassasi. 

Vahingon sattuessa ulkomailla, älä poistu onnettomuuspaikalta. Puhuttele toista osapuolta ja soita tarpeen mukaan ambulanssi ja/tai poliisi. 

Kirjoita muistiin tarvittavat tiedot vastapuolesta ja onnettomuustilanteesta ja laadi onnettomuuspaikalla vahinkoilmoitus. 

Vakuutusyhtiöt antavat asiakkailleen yleensä vahinkoilmoituslomakkeita, ja alan järjestöt ovat kehittäneet yleiseurooppalaisen vahinkoilmoituslomakkeen. Eurooppalainen vahinkoilmoituslomake on nopea täyttää ja helpottaa vakuutuskorvausten saamista. 

Jos sinulla ei ole mitään lomaketta, kirjoita muistiin seuraavat tiedot: 

  • onnettomuuden aika ja paikka 
  • tiedot henkilövahingoista, aineellisista vahingoista ja todistajista (yhteystietoineen) 
  • toisen osapuolen yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero) 
  • toisen osapuolen vakuutusyhtiön yhteystiedot (myös vakuutuksen numero) 
  • tiedot toisen osapuolen ajoneuvosta (rekisterinumero, rekisteröintimaa, merkki ja malli; myös perävaunusta) 
  • tavoitetun poliisiviranomaisenyhteystiedot 
  • onnettomuusolosuhteet 

Muista – älä myönnä vastuuta äläkä allekirjoita vahinkoilmoitusta, jos et ymmärrä täysin, mitä siinä sanotaan. 

Jos et ole yhtä mieltä vastapuolen kanssa, vakuutusyhtiönne selvittävät erimielisyyden keskenään. Vakuutusyhtiö perustaa päätöksensä poliisin raporttiin, vahinkoarvioon tai muuhun tietoon. Lisätietoja sinun Eurooppasi -sivulta. 

 Kun lähdet omalla autolla ulkomaille, muista nämä: 

  1. Varaa tarpeeksi aikaa matkan ja reitin suunnitteluun. 
  2. Tutustu paikalliseen liikenteeseen ennen matkaan lähtöä. Näin vältyt yllätyksiltä. 
  3. Tarkista auton kunto ja päivitä tarvittavat huollot ajan tasalle ennen reissua. 
  4. Tilaa rekisteriotteen tekninen osa Traficomilta tai nouda se katsastusasemalta jollei sinulla ole sitä.  
  5. Vihreä kortti, joka on omasta vakuutusyhtiöstä tilattava kansainvälinen liikennevakuutustodistus. 
  6. Suomalainen ajokortti ja passi.
  7. Matkavakuutuskortti. Jokainen matkustaja kannattaa olla vakuutettuna.
  8. Vakuutusyhtiön yhteystiedot helposti saataville sekä hätäpalvelunumero.
  9. Lataa Liikenteessä ulkomailla -mobiilisovellus. 

Liikenteessä ulkomailla -mobiilisovellus sisältää tärkeää tietoa Euroopan maiden liikennesäännöistä ja pelejä viihdykkeeksi matkalle. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista. 

Lisätietoja autolla ulkomailla matkustamisesta ulkoministeriön sivuilla.