Auto valmiiksi reissukesään 

 Auto valmiiksi reissukesään 

Lomailu on mukavaa ja monen kohdalla loma tarkoittaa myös automatkaa mökin rauhaan, lähikaupungin huvituksiin tai jopa toiselle puolelle Suomea. Jotta matkasi sujuisi mahdollisimman vaivattomasti ja turvallisesti, on ennen reissuun lähtöä suositeltavaa huomioida muutamia pieniä auton huoltotoimia. Kevyt auton huolto vaikuttaa myös ajamisen mukavuuteen. 

Ennen pidemmälle matkalle lähtöä varmista, että öljyä ja lasinpesunestettä on riittävästi ja tuulilasinpyyhkimet sekä polttimot toimivat moitteettomasti. Jos kevään ilmastointihuolto unohtui, kannattaisi se tehdä vielä ennen ajomatkaa kesähelteessä. Kuivalla ja kuumalla ilmalla ilmastointi joutuu koville ja katupölyä on ikävä hengittää, jos suodattimet ovat talven jäljiltä tukossa. Muista tarkistaa rengaspaineet, myös vararenkaasta. Optimaalisilla rengaspaineilla auton ohjattavuus paranee ja säästät lisäksi bensakuluissa. 

Kun auto on tarkistettu ja kunnossa, kannattaa huomioida vielä matkustajien tarpeet. Matkalle on hyvä suunnitella muutamat jaloittelu- ja kahvitauot. Ne auttavat pitämään sinut valppaana liikenteessä ja olet virkeämpi perille päästyäsi.  

 

Muistilista kesäautoilijalle: 

1. Huollata auto etukäteen

Varaa huolto tai katsastus ajoissa, jotta saat itsellesi sopivan ajan. Huoltolasku tai uusien renkaiden osto voi olla hyvä ajoittaa eri kuukaudelle kuin lomamatkan laskut, useat korjaamot tarjoavatkin joustavia maksumahdollisuuksia. 

2. Pese tuulilasi – sisältä ja ulkoa 

Valoisaan aikaan näkyvyys on pääsääntöisesti parempi kuin pimeässä, mutta suoraan tuulilasiin paistava aurinko aiheuttaa usein ongelmia. Varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai kulunut. Tarkista, ettei tuulilasissa ole korjausta vaativia kiveniskemiä. Sisäpuolelta tuulilasi on helpointa puhdistaa miedolla lasinpesuaineella ja mikrokuituliinalla. Ulkopuolelle iskeytyvät hyönteiset on paras puhdistaa laseista vaikka taukopysähdyksen yhteydessä, ennen kuin auringonpaiste polttaa ne kiinni lasiin. 

3. Pidä yhdet aurinkolasit aina autossa 

Hanki varalasit, jotka löytyvät aina tarpeen hanskalokerosta. Autoilijan aurinkolaseihin sopivat ruskeat, vihreät ja harmaat linssit, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisina. Ruskea syventää punaisen ja vihreän värisävyjä sekä parantaa kontrastinäköä. Niiden kanssa näkyvyys säilyy myös tunneliin ajettaessa. Harmaa linssi ei korosta mitään väriä, vaan näyttää värit luonnollisina. Tummanharmaiden linssien kanssa näkeminen tunnelissa voi heikentyä. Perinteisin aurinkolasin linssin väri on vihertävä, joka neutraali eikä korosta mitään väriä. Autoilijan laseihin ei suositella liian paksuja kehyksiä tai aisoja, sillä ne kaventavat näkökenttää. 

4. Lepää ennen lähtöä ja pidä matkalla lyhyt tauko 

Kesälomalla saattaa tulla valvottua pitkään, mutta ennen kotimatkalle lähtöä on syytä levätä hyvin. Matkan aikana jaloittelutauko kannattaa pitää tarpeeksi ajoissaennen kuin väysymys iskee. Ennen matkalle lähtöä tai matkan aikana ei ole suositeltavaa syödä tukevaa ja rasvaista ateriaa. Väsymystä torjuu myös raitis ja sopivan viileä ilma. Toimiva ilmastointilaite onkin sekä mukavuus- että turvavaruste. 

5. Pakkaa auto oikein 

Auton kuormaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Väistössä, jarrutuksessa tai kolarissa irtonaiset tavarat saattavat aiheuttaa pahaa jälkeä. Painavat esineet laitetaan tavaratilassa kiinni takaselkänojiin ja jos matkustamoon on pakko ottaa tavaroita, ne on hyvä kiinnittää esimerkiksi turvavöillä tai sidontaliinoilla. 

6. Varaudu yllätyksiin 

Siltä varalta, että matkasi keskeytyy yllättäen, autossa on hyvä olla juomavettä ja kännykän varavirtalähde ja myös ensiapulaukku. Ennen matkaa puhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi -sovellus. 112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin. 112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä.  

Lisäksi muista: juhannuksen viettoon tai kesäreissulle lähdettäessä jätä kiire ja stressi kotiin. Awux toivoo turvallisia kesäkilometrejä sekä rentouttavaa ja hauskaa kesää! 

Sattuiko vahinko tien päällä? Awuxkolarikorjaamot palvelevat jo 40 toimipisteen voimin ympäri Suomea. Pohjoisin Awux on Oulussa, läntisin Raumalla, itäisin Kuopiossa ja eteläisin Helsingissä! Katso kartasta lähimmän korjaamon sijainti.