Ajo-olosuhteiden onnettomuusherkin aika on alkamaisillaan – näin varmistat ajoneuvosi korjauksen nopean etenemisen vahingon sattuessa

 Ajo-olosuhteiden onnettomuusherkin aika on alkamaisillaan – näin varmistat ajoneuvosi korjauksen nopean etenemisen vahingon sattuessa

Syksyn siirtyessä kohti talvea ajo-olosuhteet muuttuvat ja tämä aika on perinteisesti onnettomuusherkkää aikaa liikenteessä. Ajo-olosuhteita heikentävät pimeys ja ensimmäiset lumi- ja räntäsateet sekä pakkasten aiheuttama tienpinnan liukkaus.

Lähes joka talvi käy niin, että ensimmäisillä liukkailla keleillä tai ensimmäisten lumipyryjen aikaan ihmiset ovat autoineen ojissa, ja onnettomuuksia syntyy. Liikenneturva ohjeistaa ennakoinnin olevan paras tapa vastata vaihtuvan kelin haasteisiin. Ennakoiva kuljettaja tunnistaa vaaratekijät ajoissa ja pitää kelivaraa. Oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tiellä liikkujiin mahdollistavat turvallisen matkanteon myös kehnoissa ja liukkaissa kelioloissa. Jos vahinko kuitenkin sattuu, lue alta ohjeet, kuinka varmistat ajoneuvosi korjauksen nopean etenemisen.

Tarkista vakuutukset

Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi ajoneuvo on hyvä vakuuttaa Kasko-vakuutuksella, joka korvaa myös omalle ajoneuvolle tapahtuvien vahinkojen korjaamisen.

Korvauksen saamiseksi sinun tulee täyttää vahinkoilmoitus. Liikenneonnettomuudet, kolarit, ulosajot ja hirvieläin- tai muut eläinkolarit ovat tapauksia, joissa pelkkä vahinkoilmoitus tyypillisesti riittää. Ilkivalta- ja varkaustapauksissa tulee tehdä vahinkoilmoituksen lisäksi rikosilmoitus poliisille.

Vahinkoilmoitus käynnistää korvausprosessin. Jotta korjaustyö saadaan nopeasti käyntiin, kannattaa vahinkoilmoitus tehdä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen.

Vahinkoilmoituksen voi tehdä sähköisesti, puhelimitse tai käsin erilliselle lomakkeelle, mutta suositeltavin tapa on tehdä ilmoitus suoraan verkon kautta vakuutusyhtiön järjestelmässä. Se takaa nopeimman ja kitkattomimman asian käsittelyn.

Mitä tietoja tarvitset vahinkoilmoitukseen?

Ilmoitukseen tarvitset toisen ajoneuvon kuljettajan, omistajan sekä ajoneuvon tiedot, kuten rekisterinumeron, merkin ja mallin. Ilmoituksessa kysytään myös toisen osallisen vakuutusyhtiön tiedot. Tarkasta huolellisesti kaikki tapahtuneet vauriot sekä kuvaa ne mahdollisuuden mukaan.

Vahinkoilmoitukseen tarvitset tarkan tapahtumasijainnin, kellonajan sekä tulosuunnat. Ilmoituksessa pyydetään kuvailemaan aluetta mahdollisimman tarkasti, huomioi tämä tilanteen rauhoituttua.

Vahinkoilmoitukseen ei tarvitse liittää kuitteja tai muita tositteita, ellei niitä erikseen pyydetä. Mikäli vahinkoilmoituksen käsittely edellyttää tositteiden lähettämistä, ne voi lisätä vahinkoilmoitukseen jälkikäteen tekemällä vahingosta lisäselvityksen.

Tuottaako vahinkoilmoitus päänvaivaa?

Vahinkoilmoitusten täyttämiseen on harvalla rutiinia, sillä vahinkoja sattuu kohdalle suhteellisen harvoin, onneksi. Siksi me autamme mielellämme sen täyttämisessä. Voit koska tahansa kysyä neuvoja Awux-pisteesi asiantuntijoilta tai täyttää vaikka koko vahinkoilmoituksen heidän kanssaan yhdessä verkossa tai palvelupisteessä, jolloin toimitamme vahinkoilmoituksen puolestasi vakuutusyhtiöllesi. Awux toimii yhteistyössä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa. Suorat linkit vakuutusyhtiöiden vahinkoilmoituksiin löydät täältä.

Jos vastapuoli on syyllinen vahinkoon, autosi korjaus korvataan vastapuolen liikennevakuutuksesta. Syyttömällä osapuolella on tällöin mahdollisuus anoa sijaisautoa tai seisontapäivärahaa korjauksen ajaksi, omasta vakuutusturvasta riippumatta. Tätä varten on täytettävä erillinen käyttötarveselvitys, valmiin lomakkeen voit ladata tai tulostaa alla olevasta painikkeesta. Täytä lomake, tulosta ja tuo se myös mukanasi, toimitamme senkin puolestasi vakuutusyhtiöön.

Voit ladata lomakkeen tästä.

Varmista ajoneuvosi korjauksen nopea eteneminen

  1. Toimita auto lähimpään Awux-palvelupisteeseen.
  2. Varmista, että vahinkoilmoitus tulee tehtyä.
  3. Awux tekee vahinkotarkastuksen ja korjauksesta kustannusarvion suoraan vakuutusyhtiön tietojärjestelmään.
  4. Vakuutusyhtiö vahvistaa kustannusarvion ja antaa korjausluvan suoraan Awuxille.
  5. Saat autosi korjattuna mahdollisimman ripeästi takaisin.

Tehtävämme on auttaa sinua kaikissa autovaurioihin liittyvissä asioissa. Lähimmän Awux-korjaamosi löydät täältä.