Hirvieläinkolarien määrä kasvussa – mitä voit itse tehdä välttääksesi onnettomuuden?

 Hirvieläinkolarien määrä kasvussa – mitä voit itse tehdä välttääksesi onnettomuuden?

Syksy on hirvieläinonnettomuuksien suhteen vuoden vaarallisinta aikaa, mutta tilanne näyttäytyy eri tavalla eri puolilla maata. Siinä missä Pohjois-Suomessa tielle saattaa tulla poro, maan länsi- ja eteläosissa on syytä varoa etenkin peuroja ja kauriita. Hirvionnettomuuksia sattuu laajemmin ympäri maan.

Hirvieläinkolareista suurin osa ajetaan valkohäntäpeurojen kanssa, joiden kanta Suomessa on 2,5 kertaistunut vuodesta 2010. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 tapahtui 14 000 riistaonnettomuutta, joista hirveen törmättiin 1527 kertaa.

Kolarin syntyyn on usein myötävaikuttamassa jokin häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan ajatusten harhautuminen. Eniten hirven kanssa kolaroidaan Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa, joten nyt vaaditaankin erityistä tarkkuutta sekä keskittymistä teiden päälle.

Mitä voit itse tehdä minimoidaksesi onnettomuusmahdollisuuden?

Hidasta ja havainnoi:

  • Kevennä kaasujalkaa hirvivaara-alueella tai jos näet metsästäjiä tien läheisyydessä. Jarruta välittömästi, jos havaitset jotain poikkeavaa liikettä.
  • Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja, mikäli se muun liikenteen kannalta on mahdollista.
  • Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.
  • Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää takaa.
  • Ajoneuvoon asennettu lisävalo voi auttaa eläimen havaitsemisessa
  • Jos havaitset itse hirven tai peuran tien laidalla, voit varoittaa vastaantulevaa liikennettä väläyttelemällä pitkiä valoja.

Hirvieläimet liikkuvat aktiivisimmin aamu- ja iltahämärissä. Syksyn lisäksi toinen hirvieläinten vilkkaan liikehdinnän aika ajoittuu touko-kesäkuuhun, jolloin emot vieroittavat ylivuotiset vasansa. Nämä yksin liikkumaan tottumattomat nuoret hirvieläimet eksyvät herkästi autoteille myös yllättävistä paikoista, joissa hirvistä ei välttämättä varoiteta liikennemerkillä.

Jos vahinko kuitenkin sattuu:

  • Varoita muuta liikennettä, ja vie varoituskolmio paikalleen. Pimeän aikaan on hyvä käyttää myös taskulamppua ja heijastimia liikuttaessa tien lähistöllä.
  • Auta ja soita hätänumeroon, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita.
  • Ilmoita aina myös aina poliisille hätäkeskuksen kautta.

Vikkelät pieneläimet – vilkaise aina taustapeiliin ennen äkkijarrutusta

Hirvien ja peurojen lisäksi myös pieneläimiä juoksentelee tien poikki. Ennen jarruttamista vilkaise aina taustapeiliin peräänajojen välttämiseksi ja vältä äkillisiä ohitusliikkeitä. Äkillisten liikkeiden seurauksena auto voi päätyä ojanpenkkaan tai vastaantulevien kaistalle. Omalta kaistaltaan poistuva autoilija on aina syyllinen mahdolliseen liikenneonnettomuuteen. Jokaisen autoilijan ja motoristin kannattaa miettiä etukäteen mahdollisia riskitilanteita ja niissä toimintaa – näin tilanteen tullen toiminta on harkitumpaa.

Kun vahinko sattuu, Awux auttaa

Awux-korjaamot ovat täyden palvelun kolarikorjaamoja, jotka hoitavat autosi korjauksen aina kolaritilanteen jälkihoidosta sijaisauton ja hinauksen kautta virheettömään korjaustulokseen. Awux-korjaamoissa syntyy laatujälkeä, johon voit luottaa – järkevällä tavalla toteutettuna.