Igluautolla ajaminen on vaarallista ja useimmiten rangaistavaa – älä tee näitä virheitä

 Igluautolla ajaminen on vaarallista ja useimmiten rangaistavaa – älä tee näitä virheitä

Talvi on Suomessa syvimmillään ja pääsääntöisesti taivaalta sataa lunta. Paikkakunnasta riippuen Suomessa on tammi-helmikuussa reippaasti lunta, parhaimmillaan lähes metrin verran. Lumi kasaantuu myös autojen päälle, jolloin liikkumisväline muistuttaa enemmän iglua kuin autoa. Tällaisella igluautolla ajaminen on vaarallista niin kuljettajalle kuin muille tienkäyttäjillekin ja auto onkin syytä puhdistaa lumesta ja jäästä aina ennen liikkeelle lähtemistä. 

Poliisi varoittaa autoilijoita vuosittain igluautoilla ajamisesta. Pahimmassa tapauksessa voit syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja saada puhdistamattomalla autolla ajamisesta liikennevirhemaksu tai päiväsakkoja. Joissain tapauksissa igluautolla ajamisesta kuljettaja voi menettää väliaikaisesti ajolupansa. 

Jäiset lasit ja luminen auto ovat myös huomattava turvallisuusriski niin kuljettajalle kuin muille tienkäyttäjille.  

Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei autoa ehdi puhdistaa lumesta ja jäästä kunnolla. Ajoneuvo tulee puhdistaa kauttaaltaan lumesta ja jäiset ikkunat on joko sulatettava tai raapattava jäästä, jolloin näkyvyys auton ulkopuolelle on esteetön. Talvella ikkunat myös huurtuvat sisältä helposti, joten ennen liikkeelle lähtöä on odotettava niin kauan, kunnes huurre on haihtunut pois ja auton lasit ovat kirkkaat.   

Lue myös: Esilämmitetty auto on ympäristöteko. Myös liikenneturvallisuus ja ajomukavuus paranevat, kun liikkeelle lähdettäessä lasit ovat huurteettomat ja matkustamossa on lämmin. 

Auton varusteet talvikilometreille 

Autoon kannattaa talviaikana varata sopivat välineet, joilla puhdistaa auto ja säilyttää näin sen käyttö mahdollisimman turvallisena. Autossa kannattaa säilyttää vähintään lumiharja ja jääraappa, myös pieni lumilapio on järkevää kuljettaa mukana esimerkiksi auton takakontissa.

Hyvänä lisävarusteena toimii myös auton sisätilalämmitin, mikä mahdollistaa auton sulattamisen ja lämmittämisen sisältäpäin, jolloin kuljettajan ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa ennen liikkeelle lähtöä. Auton talvivarustukseen kannattaa hankkia myös kätevä tasku- tai otsalamppu sekä huomioliivi, mikäli auto jättää tielle ja pimeällä kuljettajan on noustava ulos autosta. Talvella autosta on hyvä löytyä myös lämmintä puettavaa, lämpimiä vaatteita tai huopia. 

Auton maalipinnan ja lasien kestopinnoittamisesta on hyötyä myös talvisin. Kestopinnoitteen ansioista lasien raappaaminen on helpompaa, lika ei tartu maalipintaan niin helposti ja lumetkin on helpompaa harjata pois. 

Katso lähin toimipisteemme ja laitetaan auto kuntoon talvikilometrejä varten.