Lapsen turvallinen matkustaminen autossa – Huomioi uudet säännökset!

 Lapsen turvallinen matkustaminen autossa – Huomioi uudet säännökset!

Kun auton kyydissä on se kaikkein arvokkain, eli oma lapsi, ei matkustusturvallisuudesta halua tinkiä. Mitä säännöksiä tulee huomioida ja miten valita oikeanlainen turvaistuin? Awux kasasi kattavan tietopaketin lasten turvallisesta matkustamisesta autossa!

Apua lapsen turvaistuimen valintaan

Turvakaukalo, turvaistuin vai turvavyöistuin? Vaikuttaako turvalaitteen valintaan lapsen ikä vai koko?

Vastaus kuuluu sekä – että. Ikä on tärkeä tekijä, koska lapsen kehitysasteella on merkitystä laitteen valinnassa. Lapsen keho on luonnollisesti myös sitä hauraampi, mitä nuorempi lapsi on kyseessä.

Turvallisuudessa tulee huomioida etenkin, että verrattuna aikuisten mittasuhteisiin pienen lapsen pää suhteessa vartaloon on isompi. Tämä on yksi syy, miksi lapsille suositellaan selkä menosuuntaan matkustamista mahdollisimman pitkään.

Turvakaukalo on lapsen ensimmäinen turvalaite autossa

Turvakaukalo on tarkoitettu (mallista riippuen) käytettäväksi vastasyntyneestä vauvasta noin 1,5-vuotiaaksi asti. Turvakaukaloiden painoraja liikkuu 1–13 kg . Joissain malleissa saattaa olla myös pituusraja. Turvakaukaloa hankittaessa kannattaakin tarkistaa kyseisen mallin tarkat rajoitukset aina asiantuntevalta ja luotettavalta myyjältä.

Kuljeta lasta mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan

Turvaistuimeen lapsi voi siirtyä, kun hän osaa istua ilman tukea. Turvaistuimia on tarjolla isofix- tai vyökiinnitteisinä, selkä tai kasvot menosuuntaan. Isofix-kiinnitys vähentää väärin kiinnittämisen riskiä. Isofix-istuin voi olla enintään 18 kg painavan lapsen käytössä.

Selkä menosuuntaan asennettavia turvaistuimia suositellaan käytettäväksi vähintään neljävuotiaaksi asti. Uusimmissa selkämenosuuntaan asetettavissa istuimissa pituusraja on 125 cm ja painoraja 36 kg, joten ne sopivat lapsille pitkään. Turvaistuimet voidaan siis myös kiinnittää turvavyöllä ja silloin ne voivat olla käytössä pidempään.

Liikenneturvan suositus on, että lasta kuljetetaan selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. Kun selkä menosuuntaan asennettava istuin ei enää sovi, siirrytään turvavyöistuimeen.

Turvavyöistuin suojaa lasta myös sivusuunnasta toisin kuin istuinkoroke

Turvavyöistuinta käytetään, kunnes lapsi on 150 cm pitkä. Tässä istuimessa käytetään siis auton omaa turvavyötä lapsen kiinnitykseen. Turvavyöistuimen tarkoitus on ohjata turvavyö kulkemaan oikeasta paikasta. Se tarjoaa myös sivutörmäyssuojaa, joka pelkistä istuinkorokkeista jää uupumaan.

Istuinkoroke on kyllä EU:n ja YK:n hyväksymä turvalaite, mutta ne eivät suojaa lasta lainkaan sivutörmäystilanteessa. Juuri tämän vuoksi Liikenneturva ei suosittele lasten kuljettamista istuinkorokkeilla vaan turvavyöistuin on aina turvallisempi valinta.

Minkä ikäinen lapsi saa istua autossa ilman turvaistuinta?

Lain mukaan lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Tarkkaa ikärajaa ei siis ole määritelty.
Liikenneturva on suositellut  vuodesta 2021 alkaen, että lapsi istuu autossa selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi asti.

Lisäksi suosituksen mukaan lasta tulisi kuljettaa turvavyöistuimessa 150-senttiseksi saakka. Suositus perustuu tutkimuksiin, onnettomuustilastoihin ja törmäystesteihin.

Ida Maasalo (FT) työskentelee Liikenneturvan suunnittelijana ja on tutkinut väitöskirjassaan lasten vanhempien liikenneonnettomuusriksiä. Hänen työnkuvaansa Liikenneturvalla kuuluu erilaisten tuotteiden ja koulutusten suunnittelu niin vanhemmille kuin ammattilaisillekin.

”Lyhytkään matka ei ole tekosyy jättää lasta suojaamatta. Suurin osa onnettomuuksista sattuu juuri lähellä kotia ,” Maasalo muistuttaa.

Uusi suositus 150-senttiseksi asti matkustamisesta turvavyöistuimessa on herättänyt osassa vanhemmista kummastusta ja myös epäilystä lapsen matkustusmukavuudesta.

”Vanhempien pelko lapsen epämukavasta olosta voi olla eri tulkinta kuin lapsen oma kokemus. Kannattaa sitkeästi yrittää panostaa lapsen viihtyvyyteen, miettiä vaihtoehtoja ja käydä kokeilemassa erilaisia istuimia, jotta suosituksesta voitaisiin pitää kiinni,” Maasalo kannustaa. ”Etenkin vakavissa törmäyksissä ja nokkakolareissa on selkeä etu, jos lapsi matkustaa turvalaitteessa selkä menosuuntaan päin.”

Myös lastenlääkärit pitävät Liikenneturvan uutta turvaistuinsuositusta erittäin hyvänä. 

Onko käytettynä hankittu turvaistuin varmasti turvallinen?

Kestävä kehitys ja tavaroiden kierrättäminen ovat suosiossa nykyisin. Mutta onko käytetyn turvaistuimen hankkiminen hyvä idea vai piileekö siinä riskejä?

Ida Maasalon mukaan käytetyn turvaistuimen voi hankkia levollisin mielin, kunhan huomioi seuraavat asiat:

  • Varmista turvaistuimen käyttöhistoria, ettei laite ole ollut onnettomuudessa.
  • Varmista, että istuimen mukana tulee olla alkuperäinen ohjekirja, josta käy ilmi, milloin laite on valmistettu ja mitkä ovat valmistajan ohjeet ja rajoitukset.
  • Turvaistuin saa olla enintään seitsemän vuotta vanha. Tätä vanhempien istuimien osat saattavat olla haperoituneet, eivätkä toimi optimaalisesti.

Turvaistuin tulee vaihtaa mahdollisen kolarin jälkeen

Kolarissa osallisena ollut turvaistuin tulee vaihtaa eikä sitä saa myydä eteenpäin.
Turvaistuimet korvataan usein vakuutuksesta. Korvausehdot voi tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstään

Väsymys ja tarkkaamattomuus yleisin syy vanhempien liikenneonnettomuusriskiin

Vakavien liikenneturmien taustalla on usein syynä korkeat ylinopeudet tai rattijuopumus. Maasalon tutkimuksen mukaan kuitenkin niissä onnettomuuksissa, joissa osallisena oli lasten vanhempia, syinä korostuivat väsymys ja tarkkaamattomuus.

”Etenkin esikoisen kohdalla unirytmi ja -vaje voi aiheuttaa vakavaa haittaa liikenteessä. Takapenkillä itkevä lapsi myös herättää huolta ja tarkkaavaisuus kärsii. Ensisijainen ohje onkin aina pysäyttää auto ja hoitaa lasta vasta sitten. Hoitaminen ajon aikana on turvallisuusriski,” Maasalo huomauttaa.

”Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että onnettomuusriski on pienempi, kun autossa on mukana toinen aikuinen huolehtimassa lapsen viihtyvyydestä ja tarpeista.”
Maasalo kehottaa tiedostamaan oman vireystilansa ja tekemään tarvittaessa vaihtoehtoisia valintoja liikkumiselle, kuten julkisen liikennevälineiden hyödyntämisen.

Sattuiko kohdalle kolhu tai kolari? Awux auttaa!

Kolarin sattuessa, saat autosi vaurioiden tarkastuksessa ja korjauksessa apua lähimmältä Awux-korjaamolta.

Awux-korjaamot ovat täyden palvelun kolarikorjaamoja, jotka hoitavat autosi korjauksen aina kolaritilanteen jälkihoidosta sijaisauton ja hinauksen kautta virheettömään korjaustulokseen. Awux-korjaamoilla sinua palvelee paikallinen yrittäjä ja saat tarvittaessa apua myös vahinkoilmoituksen tekoon.

Lähimmän toimipisteesi löydät täältä.