Koiran turvallinen ja oikeaoppinen matkustaminen autossa

 Koiran turvallinen ja oikeaoppinen matkustaminen autossa

Koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta. Päivä on Suomen Kennelliiton järjestämä, valtakunnallinen teemapäivä ja sen tarkoituksena on muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä.

Koiranpäivän kunniaksi Awux kasasi vinkit koiran kuljettamiseen autossa!

Autossa irrallaan oleva koira on merkittävä turvallisuusriski

Irrallaan oleva koira on kuskille, matkustajille ja itselleen vaaraksi, jos liikenteessä sattuu jotain ennalta arvaamatonta.

Jopa kevytrakenteisen pikkukoiran törmäyspaino 40-kertaistuu jo 50 kilometrin tuntinopeudella ja voi vahingoittaa kanssamatkustajia. Koira voi myös itse vammautua ja pahimmassa tapauksessa menehtyä kolarissa, törmäyksessä tai yllättävässä äkkijarrutuksessa. Siksi on ehdottoman tärkeää käyttää koiran turvalaitteita.

Koiran kuljetus autossa – mitä sanoo laki?

”Jos ajon aikana koira ryntää kuljettajan syliin tai lentää päin kuljettajaa, vaarantuu liikenneturvallisuus. Tästä voi seurauksena olla paitsi onnettomuus, myös päiväsakkoja”, kommentoi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Laki eläinten kuljetuksesta 11 § kieltää eläinten kuljettamisen umpinaisessa tavaratilassa. Tällaisesta eläinkuljetusrikkomuksesta poliisi voi myös kirjoittaa päiväsakkoja.
Laki eläinten kuljetuksesta 14 §  säätelee taas eläinten kuormaamista kuljetusvälineeseen:
Eläimet on tarvittaessa suojattava niille tukea antavilla väliseinillä, aidoilla tai puomeilla tai eläimet on kuljetuksessa kytkettävä siten, että ne eivät ole vaarassa vahingoittua.

Lisäksi Tieliikennelain 109 §  säätelee ajoneuvon kuormaamista: Ajoneuvon kuorma ei saa siirtyä siten, että se voi haitata ajoneuvon liikenneturvallista käyttöä. Kuorman on pysyttävä kuormakorissa ja ajoneuvossa paikoillaan kaikissa mahdollisissa kiihdytyksissä ja jarrutuksissa sekä kaarteissa ajettaessa.

Vesalaisen mukaan turvallisuuden kannalta parhaat vaihtoehdot ovat käyttää koiralle sopivankokoista, autoon tukevasti kiinnitettyä, kuljetushäkkiä tai kytkeä koira asianmukaisilla varusteilla kiinni auton turvavöihin, jotta vaaratilanteissa kuten äkkijarrutuksessa tai kolaritilanteessa koira ei sinkoudu hallitsemattomasti auton sisällä.

Koiralle sopivat kuljetustarvikkeet ja turvalaitteet

Lemmikkien tuotteilta laki ei edellytä testausta. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen näkee tämän valitettavana.

”Koirien turvalaitteille ei ole olemassa valitettavasti mitään kansainvälistä turvallisuusstandardia, joka on kuluttajan näkökulmasta huono asia. Koiranomistaja joutuu luottamaan vain valmistajan kertomaan ja mahdollisiin valmistajan tekemien tai teettämien testien tuloksiin. Tämä on ristiriitaista sen suhteen, että ihmisten käyttämille turvalaitteille turvallisuusstandardit kyllä löytyvät. Erityisesti maantienopeuksissa törmäysvoimat ovat valtavia ja liian heppoisesti kytketty koira voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa”, Taskinen kommentoi.
Iso tai pieni koira – koolla ei ole merkitystä koiran turvallisen matkustamisen vaatimien turvalaitteiden kannalta

Hyvin varustetuista eläintarvikeliikkeistä löytyy laaja tarjonta kuljetustarvikkeita. Koiranomistajan kannattaa kuitenkin käyttää myös omaa harkintaa ja kiinnittää huomiota osien kestävyyteen ja laatuun.

Esimerkiksi muovisolkiset valjaat ovat kovin heppoisia ja turvattomia. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne ovat tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta ja soljet ovat metallisia.

Matkustamon puolella koira kannattaa kuljettaa takapenkillä kytkettynä. Sopivia turvalaitteita tällöin ovat:

  • Koiran turvavyö, joka kiinnitetään koiran valjaisiin. Koiran turvavyö estää koiran sinkoutumisen eteenpäin. Turvavyö kiinnitetään aina valjaisiin eikä koskaan kaulapantaan tukehtumisriskin takia.
  • Koiran autovaljaat. Valjaiden tarkoitus on pitää koira autossa paikallaan, jolloin se ei pääse putoamaan tai sinkoutumaan törmäyksen voimasta.

Jos koiraa kuljetetaan auton avoimessa takatilassa, ovat sopivia turvalaitteitä tällöin:

  • Tukeva ja auton rakenteisiin kiinnitetty metallinen tai kovamuovinen kuljetushäkki, joka on nimenomaan koiran kuljettamiseen suunniteltu, eikä törmäyksen voimasta pirstoudu. Häkin kooksi riittää, että koira mahtuu kääntymään ja makaamaan siinä. Liian isossa häkissä koira pääsee lentämään hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä, jolloin sen loukkaantumisriski kasvaa.

Saatavilla on myös takaistuimen selkänojan kohdalle tulevia koirakaltereita ja niiden kanssa käytettäviä koiraveräjiä, mutta Autoliiton Teppo Vesalainen suosittelee häkkiä huomattavasti parempana vaihtoehtona.
”Kaikkien koirakalterien tukevuus ei välttämättä ole riittävä. Tavaratilan takareunassa irrallaan oleva koira lentää jarrutuksessa tai törmäyksessä tavaratilan pituuden ja iskeytyy takapenkin selkänojaan tai koirakalteriin. Tällöin kalteri saattaa vaurioitua ja koira työntyä matkustamoon. Myös koira saa vammoja.

Oikeankokoinen kuljetushäkki puolestaan määrittelee tarkasti koiran paikan tavaratilassa suojaten paremmin koiraa sekä autossa olevia ihmisiä. Pelkkä koirakalteri ei myöskään estä kuljetushäkin tavoin koiraa karkaamasta onnettomuuspaikalla auton vaurioiduttua – ainakaan ilman tavaratilan kannen sisäpuolelle tulevaa koiraveräjää”, Vesalainen perustelee.

Huolehdi koiran mukavuudesta ajomatkan aikana

Muistathan varata pitkillä matkoilla koirallesi juomavettä ja aikaa jaloittelutaukoihin. Aja rauhallisesti ja vältä äkkijarrutuksia, niin matkanteko on koirallesi mukavaa.

Takaikkunat on myös hyvä suojata paahtavalta auringolta kesällä. Koiraa ei saa pysäköitäessä jättää hetkeksikään kuumaan autoon.

Kolaripaikalla koiraa pyritään aina auttamaan kuten ihmistäkin

Kolarin sattuessa, kytkemätön ja mahdollisesti loukkaantunut koira voi hätääntyä ja karata onnettomuuspaikalta.

Liikenneturva suosittelee säilyttämään autossa koiran tietoja, jotka ovat helposti löydettävässä paikassa. Esimerkiksi laminoituun lappuun kannattaa kirjata ainakin seuraavat tiedot:

  • Koiran virallinen nimi ja mikrosirutunniste
  • Koiran syntymäaika
  • Koiran rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet
  • Koiran luonne, esim. agressiivinen/kiltti
  • Yhteystieto ICE-henkilölle.

Koira voi aiheuttaa ikäviä naarmuja autoon

Etenkin isot koirat voivat autoon hypätessään aiheuttaa ikäviä naarmuja auton maalipintaan. Näyttelyissä tai metsästysharrastukseen mukana kuljetettavien koirien kanssa kannattaakin huolehtia takapuskurin suojauksesta. Naarmujen ehkäisyyn on saatavilla muovisia suojalistoja, jotka ovat myös erilaisia tekstiilejä tai mattoja helpompi puhdistaa.

Jos rakas lemmikkisi kuitenkin onnistuu aiheuttamaan auton maalipintaan vaurioita, on Awux-korjaamot apunasi. Takaamme helpon ja joustavan asiakaspalvelun sekä laadukkaan lopputuloksen.

Tutustu palveluihimme tarkemmin ja varaa aika!