Näe ja tule nähdyksi – kuinka kaukaa havaitset jalankulkijan?

 Näe ja tule nähdyksi – kuinka kaukaa havaitset jalankulkijan?

Hämärän ja pimeän aikaan liikuttaessa autoilijan on vaikeaa erottaa tummiin pukeutunutta kävelijää, lenkkeilijää tai pyöräilijää. Viimeistään nyt on syytä ottaa käyttöön kevyen liikenteen paras turvavaruste eli heijastin tai heijastinliivi. Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Muista, että myös autoilijasta tulee jalankulkija autoilijan noustessa ajoneuvosta. Heijastin kuuluu jokaisen vakiovarusteeksi hämärän tullen. 

Heijastimen lisäksi näkemiseen vaikuttaa myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen. Pitämällä ajovalot kunnossa sekä tuulilasin kirkkaana edistät ajoturvallisuutta huomattavasti. 

Miltä etäisyydeltä näet jalankulkijan ilman heijastinta? 

Liikenneturvan mukaan kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Etäisyyden ero on valtava! Entä lähivaloilla? Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Heijastimella ja ilman liikkuvan jalankulkijan näkyvyys etäisyys

Katuvalaistuissa taajamissakin voi olla vaikeaa havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia.  

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija on varusteltu heijastimella. 

Testaa animaation avulla, miten jalankulkija näkyy ajovaloissa ilman heijastinta.  

Heijastin auttaa vain, jos se on kiinnitetty oikein 

Heijastinvalikoimasta löytyy moneen eri tarpeeseen ja tyyliin sopivia, näitä ovat esimerkiksi vapaasti riippuvat, irrotettavat jkiinteätRiippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle. 

Stretch– tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia. 

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa. 

Muista heijastaa myös karvainen lenkkikaverisi!  

Awux toivottaa kaikille autoilijoille ja kevyen liikenteen kulkijoille turvallista ja ”häikäisevää” syksyä!