Ratsaa renkaasi ajoissa – talvirenkaat alle sään mukaan

 Ratsaa renkaasi ajoissa – talvirenkaat alle sään mukaan

Tänä talvena talvirenkaat voidaan vaihtaa alle ensimmäistä kertaa sään, eikä vain päivämäärän perusteella. Uudistettu tieliikennelaki tuli voiman kesäkuun alussa ja sen mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää sitä edellyttää marras-maaliskuun aikana. Aikaisemmin talvirengaspakko oli säästä riippumatta joulu-helmikuussa. 

Pakollinen talvirenkaiden käyttöaika pitenee kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli niiden käyttöä edellyttää. Kuitenkin myös kesärenkaita saa tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee ”kesäkeli”. 

Uusi laki vaatii entistä tarkempaa säiden seurantaa 

Jotta liikenne sujuisi mahdollisimman turvallisesti, uusi tieliikennelaki vaatii entistä huolellisempaa kelien seurantaa. Ilmatieteen laitos antaa varoituksia heikentyneistä liikenneolosuhteista pääteillä varoitusluokin, joita on kolme: normaali ajokeli (vihreä), huono ajokeli (keltainen) ja erittäin huono ajokeli (oranssi). Alemmalla tie- ja katuverkostolla sääolosuhteet voi kuitenkin olla hyvinkin erilaiset, eikä Ilmatieteen laitoksen varoituksissa oteta kantaa niillä oleviin olosuhteisiin. Annettavaan varoitukseen vaikuttaa säiden lisäksi vuorokauden- ja vuodenaika sekä alue. Syksyllä ja alkutalvesta jo pienikin lumisade tai musta jää voi johtaa varoitukseen, kun taas keskitalvella tiet ovat jo valmiiksi lumi- tai jääpolanteisia, joten varoitusta ei kevyestä lumisateesta enää anneta.  

Aamulla ei siis kannata lähteä ajamaan kesärenkailla, jos päivän aikana on odotettavissa lumisadetta tai liukasta keliä.  

Valvontatilanteessa sääolosuhteiden vaikutuksen rengasvalintaan määrittelee poliisi.  

Muista tarkistaa renkaat ja rengaspaineet 

Liikenneturvan mukaan renkaiden suorituskyky märällä, lumisella tai jäisellä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus, kesärenkailla 1,6 mm ja talvirenkailla 3,0 mm, on saavutettu. Varsinkin sateella tien kulumisen aiheuttamiin uriin kertyvä vesi sekä sulaneen tai suolatun lumen muodostama loska ovat haasteita renkaiden kyvylle säilyttää pidon edellyttämä tartunta tien pintaan.  

Rengaspaineilla on huomattavaa merkitystä turvallisuuden, taloudellisuuden ja ympäristön kannalta, ja ne olisikin syytä tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa renkaan tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti. Ajoneuvolle suositellut rengaspaineet löytyvät auton ohjekirjasta ja usein myös muusta helpommin tarkistettavasta paikasta, kuten polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai kuljettajan ovesta tai sen pilarista. 

Rengaspainesuositus riippuu yleensä myös auton kuormituksesta. Eli renkaiden paineita tulee tarkistaa, jos kuorma selvästi poikkeaa tavanomaisesta. Esimerkiksi jos tavallisesti autossa on vain kuljettaja tai korkeintaan matkustaja etupenkillä, ja siten tulisikin lähteä matkaan aikuisia matkustajia takaistuimella tai tavaratilassa runsaasti painavaa matkatavaraa, tulee rengaspaineet tarkistaa kuormalle suositetun mukaiseksi. 

Vajaapaineisilla renkailla ajettaessa: 

  • auton hallinta ääritilanteissa vaikeutuu 
  • ohjauksen puoltaminen lisääntyy ja rengas saattaa rikkoutua 
  • polttoaineenkulutus kasvaa 3–6 prosenttia ja 
  • renkaan elinikä lyhenee 25–50 prosenttia. 

Samalla kun tarkistat ajoneuvosi rengaspaineet, on pieni vaiva tarkistaa myös renkaiden kunto. 

Awux toivottaa hyvää pitoa ja turvallisia ajokilometrejä!