Riistaonnettomuus voi tapahtua täysin yllättäen itsestä riippumattomista syistä.
Kun eläin yhtäkkiä ryntää auton tai moottoripyörän eteen, törmäystä ei ole aina mahdollista välttää. Siksi on tärkeää, että autoilija osaa onnettomuuden sattuessa toimia oikein ja siten, ettei kolarista aiheudu lisää vaaratilanteita.
Syksy on riistaonnettomuuksien osalta vuoden vaarallisinta aikaa. Tilastokeskuksen mukaan vaarallisin kuukausi riistaonnettomuuksien osalta vuonna 2021 oli marraskuu, jolloin kirjattiin kaikkiaan 2 264 suurriistaonnettomuutta. Luku on noin kuudesosa kaikista tapauksista. Kaiken kaikkiaan vuonna 2021 manner-Suomen tieliikenteessä sattui 13 953 riistaonnettomuutta. Suurin osa näistä onnettomuuksista tapahtui valkohäntäpeuran ja ajoneuvon törmäyksissä.
Tiedätkö sinä, kuinka toimia tien päällä riistaonnettomuuden sattuessa?
Varoita muuta liikennettä tapahtuneesta riistaonnettomuudesta ja ilmoita poliisille
Riistakeskus ohjeistaa hirvieläin-, villisika- tai suurpeto-onnettomuuden jälkeen ensimmäiseksi varoittamaan muuta liikennettä. Varoituksella ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus.
Onnettomuuden sattuessa varoita ensimmäiseksi muuta liikennettä. Aseta varoituskolmio 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Laita hätävilkut päälle ajoneuvostasi, ja siirrä se mahdollisuuksien mukaan tien reunaan tai pysäköintilevikkeelle. Huolehdi mahdollisista loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan.
Riistakolarit joissa toisena osapuolena on villisika, hirvieläin (hirvi, valkohäntäpeura, kuusipeura, japaninpeura, metsäpeura, metsäkauris) tai suurpeto (karhu, susi, ilves, ahma), tulee aina ilmoittaa poliisille. Ilmoitus tehdään soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.
Koska kuljettajan on mahdotonta arvioida, vahingoittuiko eläin vai ei, tehdään ilmoitus aina hätänumeroon. Pienikin yhteentörmäys voi johtaa eläimen loukkaantumiseen, eikä siitä jää välttämättä jälkiä onnettomuuspaikalle tai autoon. Petoeläin voi juosta pitkiäkin matkoja loukkaantuneena.
Kun soitat hätäkeskukseen, kerro onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti. Voit ladata ennakkoon älypuhelimeesi 112 Suomi -paikannuspalvelun, jolla voit ilmoittaa tarkan sijainnin GPS-paikantimen avulla. Hätäkeskus kertoo, saatko lähteä onnettomuuspaikalta.
Jos ajat kolarin karhun tai villisian kanssa, älä nouse ulos autosta kolaripaikalla. Loukkaantunut karhu tai villisika on ihmiselle hengenvaarallinen. Jos autolla voi edelleen ajaa, etene parisataa metriä eteenpäin tietä pitkin ja merkitse paikka. Katso tarkka matka auton välimatkamittarista. Ilmoitusta tehdessäsi kerro poliisille, kuinka kaukana kolaripaikasta olet. Jos autolla ei voi ajaa, kytke hätävilkut ja soita poliisille numeroon 112.
Poliisi ottaa yhteyttä suurriistan virka-apuun
Jos henkilövahinkoja ei ole, eikä muita erityisiä tilanteita tai tapahtumia ilmene, poliisi ottaa yhteyttä erityiseen suurriistan virka-apuryhmään (SRVA), joka huolehtii tilanteen loppuunsaattamisesta kuolleen tai loukkaantuneen eläimen suhteen. Ryhmän jäsenet ovat saaneet kyseisiä tehtäviä varten kattavan koulutuksen.
Metsästäjä Joel Ahola on toiminut suurriistan virka-apuryhmässä Espoo-Kauniainen riistanhoitoyhdistyksen alueella kahdeksan vuotta. ”Poliisilla on meiltä yhdyshenkilö, johon he ottavat yhteyttä näissä tilanteissa. Yhdyshenkilö välittää ryhmällemme tiedot ja vapaaehtoiset lähtevät suorittamaan tehtävää”, Ahola kertoo. Onnettomuuspaikalla heitä odottaa yleisimmin jo poliisin lopettaman eläimen siirtäminen sekä jätteiden kerääminen. Jos eläin on kadonnut onnettomuuspaikalta, sitä lähdetään jäljittämään. ”Metsästyskoirien avulla loukkaantunut tai kuollut eläin yleisimmin kyllä paikannetaan. On myös mahdollista, että eläintä ei enää tavoiteta, koska se on selvinnyt törmäyksestä ilman lopetusta vaativia vaurioita”, Ahola täsmentää.
Muista merkata onnettomuuspaikka
Riistaonnettomuuspaikka kannattaa aina merkitä mahdollisimman selkeästi. ”Paikan voi merkitä vaikkapa muovipussilla tai muulla autosta löytyvällä materiaalilla. Selkeästi merkitty kohta helpottaa työtämme huomattavasti”, Ahola ohjeistaa.
Merkki sidotaan kolaripaikalla esimerkiksi kaiteeseen, aurausmerkkiin tai puun oksaan kolaripaikan tunnistamiseksi. Merkintä tehdään ainoastaan tien reunaan. Älä yritä merkitä eläimen pakoreittiä ja vältä turhaa kulkemista kolaripaikalla. SRVA-henkilöiden ja jälkikoirien työskentely on helpompaa, kun jälkiä ei ole sotkettu.
Mitä riistalle tehdään onnettomuuspaikalla?
Jos riistaeläin on jäänyt loukkaantuneena kolaripaikalle, on sen lopettaminen sallittua. Tekijän täytyy kuitenkin osata lopettaa eläin oikein, jottei eläimen kärsimyksiä lisätä. Jos et varmuudella itse voi lopettaa eläintä oikeaoppisesti, pyydä apua tai odota kunnes poliisi tai SRVA-henkilöstö saapuu paikalle.
Muista kunnioittaa loukkaantunutta eläintä. Jätä eläin rauhaan ja pidä välimatkaa vähentääksesi eläimen stressiä. Eläin on loukkaantuneena aina arvaamaton ja voi lähteä yhtäkkiä liikkeelle. Tästä syystä suuria eläimiä ei saa koskaan lähestyä edestäpäin. Suurpetojen kohdalla täytyy aina olla varovainen, sillä eläin tuntee itsensä helposti uhatuksi.
Jos eläin kuolee kolarissa, on autoilijan velvollisuus yrittää siirtää se pois tieltä – riippumatta eläimestä. Tällä tavoin ennaltaehkäistään mahdolliset lisäonnettomuudet. Pysähdy turvallisesti ja vedä eläin tieltä pientareelle.
”Onnettomuudessa menehtyneiden hirvieläimien ruhot kuuluvat paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle, eikä niitä saa ulkopuoliset viedä pois”, muistuttaa Joel Ahola. Hän kertoo, että virka-aputehtävissä noudetut ruhot pyritään hyödyntämään joko ruuanvalmistuksessa, koirien ruokinnassa tai metsästyssyötteinä.
Millä keinoilla voit välttää riistaonnettomuuden?
Liikenteessä kannattaa olla erityisen valppaana etenkin auringon laskun ja nousun välissä.
Eläimet liikkuvat hämärän aikaan, jolloin myös työmatkaliikenne on runsainta. Kevennä kaasujalkaa hirvivaara-alueella tai jos näet metsästäjiä tien läheisyydessä. Jarruta välittömästi, mikäli havaitset jotakin poikkeavaa liikettä.Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja, mikäli se muun liikenteen kannalta on mahdollista. Huolehdi, että autolla liikkuessasi tuulilasi on puhdas ja tuulilasin pyyhkimet kunnossa.
Eläimet liikkuvat usein myös laumassa. Jos siis näet yhden eläimen, on se varoitusmerkki, että niitä saattaa olla useampia. ”Etenkin hirvivaroitusmerkit, joissa on mainittu riskialttiin matkan pituus, kannattaa ottaa tosissaan. Juuri näissä kohdissa tiedetään varmuudella kulkevan hirvieläimiä tai olevan puutteita hirviaidoissa. Hiljennä siis suosiolla nopeuttasi”, Ahola ohjeistaa.
”Erityisiä vaaranpaikkoja ja onnettomuustilanteita tapahtuu myös moottoriteille laskeutuessa kiihdytyskaistojen päässä. Näissä kohdissa ei ole hirviaitoja ja kuskin seuratessa vasemmalta takaa saapuvaa liikennettä, voi hirvieläin yllättää pomppaamalla eteen oikean puolen penkalta.”
Etenkin keväisin ja syksyisin kannattaa liikenteessä olla erityisen valppaana. Aholan mukaan virka-apua onnettomuuspaikoille pyydetään usein vapun ja juhannuksen välimaastossa. ”Tällöin vasat ovat syntyneet ja urokset vaeltelevat päämäärättömästi ympäriinsä”, Ahola tarkentaa. ”Puolestaan loka-marraskuussa pimeällä säällä onnettomuusriskit kasvavat ja kiima-aika saa eläimet käyttäytymään vauhkosti.”
Lapissa voi törmätä poroihin
Lapissa liikkuessasi voit ladata puhelimeesi Porokello-sovelluksen, joka varoittaa korkeasta porokolaririskistä. Porokello-sovelluksessa ammattiautoilijat ja poronhoitoalueella liikkuvat ammattilaiset tekevät ilmoituksia järjestelmään. Varoitus on voimassa puoli tuntia ja sen näkevät kaikki Porokellon käyttäjät.
Lähde: https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/
Jos vahinko sattuu, Awux auttaa!
Myös riistaonnettomuuden sattuessa, saat autosi vaurioiden tarkastuksessa ja korjauksessa apua lähimmältä Awux-korjaamolta.
Awux-korjaamot ovat täyden palvelun kolarikorjaamoja, jotka hoitavat autosi korjauksen aina kolaritilanteen jälkihoidosta sijaisauton ja hinauksen kautta virheettömään korjaustulokseen. Awux-korjaamoissa syntyy laatujälkeä, johon voit luottaa – järkevällä tavalla toteutettuna. Lähimmän korjaamosi löydät täältä.