Oikeasta painoryhmästä valittu turvaistuin on turvallisen matkustamisen perusedellytys. Lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä – näin määrittelee myös tieliikennelaki. Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan alle 3-vuotias lapsi ei saa matkustaa edes taksissa ilman turvakaukaloa tai istuinta, joten reissuun kannattaa ottaa lapselle mukaan oma turvakaukalo tai vuokrata paikan päältä.
Turvaistuin on pakollinen ja ennen kaikkea tärkeä hankinta lapsen turvallisuuden varmistamiseksi matkustettaessa. Lue alta vinkit, kuinka valitset oikeanlaisen turvaistuimen vai vuokraisitko sellaisen tarpeen mukaan.
Miten valitsen oikeanlaisen turvaistuimen
Turvaistuimen valintaan vaikuttaa lapsen pituus sekä käytössä oleva ajoneuvo. Pienimmät lapset käyttävät turvakaukaloa ja sen jälkeen siirrytään turvaistuimiin. Viimeisenä käytetään turvavyöistuinta tai turvakoroketta. Istuimien yhteydessä on yleensä mainittu minkä painoiselle, kokoiselle tai ikäiselle lapselle se on tarkoitettu käytettäväksi.
Turvaistuimen paikka autossa on takapenkillä, selkä menosuuntaan päin. Tämä on mahdollisissa kolaritilanteissa turvallisin paikka. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi ja syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin. Vasta kun lapsi ei mahdu näin päin enää matkustamaan istuimen suunnan voi vaihtaa.
Kun olet hankkimassa turvaistuinta, sovita se siihen autoon missä sitä pääasiallisesti käytetään. Turvaistuinten valmistajan verkkosivuilla lukee, minkä automallien kanssa istuin on yhteensopiva.
Liikenneturva ohjeistaa, että selkä menosuuntaan kiinnitettäviä turvakaukaloita ei tule sijoittaa etupenkille, jos se on varustettu turvatyynyin. Tarkista siis aina auton käyttöohjekirjasta, mitä siinä kerrotaan lapsen kuljettamisesta etuistuimella.
Mitä ottaa huomioon turvaistuinta hankittaessa
Tarkista että lasten turvaistuin on E-hyväksytty. E-hyväksyntä takaa, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. E-hyväksynnän istuimille vaatii myös laki.
Käytetyn istuimen hankinnassa tulee tietää sen historia. Perhetutulta tai perheen sisällä istuimen kierrättäminen on turvallista, jos istuin on ehjä. Käytetyn istuimen kohdalla on huomioitava myös istuimen ikä. Istuin ja sen telakka tulisi vaihtaa uuteen viimeistään seitsemän vuoden jälkeen. Istuimen maksimikäyttöikä on suositeltavaa varmistaa myyjältä tai maahantuojalta. Istuimen valmistusvuoden ja –viikon merkintä tulee löytyä istuimen rungosta.
Jos turvaistuimeen on kohdistunut voimakasta rasitusta tai se on ollut törmäyksessä tai kolarissa, suositellaan se vaihdettavaksi uuteen.
Turvaistuimen voi myös vuokrata aina tarpeen ja tilanteen mukaan. Turvaistuimen vuokrauksen etuja ovat niiden tarkistettuja moitteeton kunto. Esim. Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry:n tavoitteena on jokaisen lapsen turvallinen matkustaminen ja siksi he vuokraavat lasten turvaistuimia edullisemmin sekä opastavat turvaistuimen käytössä sitä noudettaessa.
Kolarin sattuessa kannattaa turvaistuin ehdottomasti vaihtaa, mikäli istuimeen on kohdistunut kolhuja tai kiihtyvyysrasitusta esim. äkkipysäyksessä. Auton muissa kolhuissa on Awux apuna.