Fiksu autoilija tekee syksyllä seuraavat toimenpiteet tuulilasilleen ja pyyhkijöilleen  

 Fiksu autoilija tekee syksyllä seuraavat toimenpiteet tuulilasilleen ja pyyhkijöilleen  

Pimenevät päivätmärkien lehtien ja veden kuorruttama tienpinta sekä vastaantulijoiden häikäisevät valot – niistä on autoilijan syksy tehty. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon tuulilasin ja pyyhkijöiden syyskelpoisuus. 

Mihin lasipinnoitteen toiminta perustuu? 

Auton vahaaminen saa veden helmeilemään kauniisti, eikä lika tartu maalipintaan kiinni. Sama on saavutettavissa myös auton laseille lasipinnoitteen avulla.  

Pinnoitteen toiminta perustuu pintajännityksen ja kitkan alenemiseen. Kun pintajännitys saadaan laskemaan riittävän alas, pinta hylkii erinomaisesti likaa ja vettä. 

Kun tuulilasi on pinnoitettu, pyyhkijöitä ei maantienopeuksissa tarvitse juuri käyttää. Pinnoitteen ansiosta yksittäiset vesipisarat yhdistyvät suuremmiksi pisaroiksi, jotka poistuvat tehokkaasti lasipinnalta nopeuden ja tuulenvastuksen ansiosta. Vesi alkaa siirtymään lasilta pois jo 50 km/h nopeuksissa ilmavirran vaikutuksesta. 

Mitä hyötyä lasipinnoitteesta on? 

Sade kasvattaa onnettomuusriskiä, sillä teiden pinnat ovat liukkaat ja kuljettajan näkyvyys rajallinen. Pinnoite on siis merkittävä liikenneturvallisuutta lisäävä tekijä, koska lasinpyyhkijöiden käytön tarve väheneePinnoitteilla saadaan myös lasi pysymään pitempään puhtaana. Lisäksi pinnoitteet täyttävät myös mikroskooppiset naarmut, jolloin pinnasta tulee aiempaa kirkkaampi. Suurempia kiveniskuja aine ei kuitenkaan paikkaa.  

Etenkin etusivulaseissa pinnoitteen hyöty on maksimaalinen. Ilman pinnoitusta etusivulaseissa on sateella ajettaessa vesiverho, joka hankaloittaa huomattavasti näkyvyyttä sivulle katsottaessa Sivulaseissa pinnoite kestää myös pisimpään, koska niihin ei kohdistu niin paljon hankausta kuin esimerkiksi tuulilasiin.  

Talvellakin pinnoitteesta on hyötyä. Säästät hermoja sekä aikaa, kun jäiden raappaaminen sujuu paljon helpommin pinnoitetuilta laseilta. Pinnoitettuun lasiin jää ei pääse tarttumaan yhtä tiukkaan kiinni kuin pinnoittamattomaan lasiin.

Pinnoitteella säästetään myös huomattavasti pyyhkijänsulkija niiden käyttötarpeen vähetessä. Lisäksi lasipinnoite vähentää tuulilasinpesuaineiden ja kemikaalien tarvetta. Säästät samalla niin luontoa kuin myös vahatun auton pintaa. 

Awux suosittelee uusien tuuli-, sivu-, tai takalasien pinnoittamista aina asennuksen yhteydessä.  Jos pinnoitettu lasi rikkoutuu kolaritilanteessa, ja sinulla on kaskovakuutus, vakuutus korvaa niin uuden lasin kuin pinnoitteenkin. 

Kuinka ajoneuvon lasit pinnoitetaan? 

Tuulilasi tulee puhdistaa huolellisesti kaikesta liasta ennen pinnoitusta. Awuxkorjaamoissa ajoneuvon laseille käytetään Aquacontrol®-käsittelyä. Aquacontrol® on läpinäkyvä ja ohut pinnoite, jota voidaan käyttää auton kaikissa lasipinnoissa. Toisin kuin jotkin muut pinnoitteet, Aquacontrol® kestää tuulilasissa jopa 20 000 km ja sivulaseissa 60 000 km. Joihinkin Volvo, Porsche, Nissan, Mazda, Lexus, Kia ja Ford malleihin tehdään ensimmäinen Aquacontrol®-käsittely jo tehtaalla. 

Aquacontrol® edut: 

  • Ajoturvallisuus ja ajomukavuus paranevat 
  • Näkyvyys paranee huonoissa sääolosuhteissa 
  • Kuljettajan reaktioaika pienenee 25 % 
  • Pimeän ajan heijastumat vähenevät 
  • Lumen, jään ja hyönteisten poistaminen lasista helpottuu 
  • Tuulilasinpyyhkijöiden kulutus vähenee 
  • Kestää jopa 20 000 km tuulilasissa ja 60 000 km sivulaseissa 

Mistä tietää pyyhkijänsulkien olevan vaihtokunnossa? 

Hyvin toimivat tuulilasinpyyhkijät ovat olennaiset hyvän näkyvyyden kannalta ja ovat siksi olennaisia ajoturvallisuuden ylläpitämiseksi. Sulat tulisikin uusia säännöllisesti parhaan mahdollisen pyyhintätuloksen varmistamiseksi.  

Jos tuulilasiisi jää pyyhkijän jäljiltä kalvo tai raitoja, ne ovat todennäköisesti tulleet jo elinkaarensa loppupäähän. Joskus sulkia voi elvyttää pyyhkimällä niitä liinalla, jossa on raakaa lasinpesunestettä, mutta apu on usein vain lyhytaikainen.  

Huomiota kannattaa kiinnittää myös sulan liikkeestä kuuluvaan pyyhintä-ääneen. Hyväkuntoinen, laadukas sulka on äänetön eli jos pyyhintäliike aiheuttaa narinaa kannattaa sulkien päivittämistä harkita. 

Mikäli sulkia ei uusita ajoissa, saattavat ne pahimmillaan revetä. Revettyään sulat muuttuvat lähinnä vedenlevittimiksi ja vaurioittavat pahimmassa tapauksessa tuulilasia pysyvästi. Helppo muistisääntö on, että vaihtaa sulat samalla kun vaihtaa talvi- tai kesärenkaat autoon. 

Saat pidennettyä tuulilasin sekä pyyhkijänsulkien ikää pitämällä tuulilasin puhtaana. Pyyhkijänsulan kärki kuluu epäpuhtauksista ja vaurioituneilla pyyhkijänsulilla saat naarmuja aikaiseksi tuulilasiisi. 

Ehjä ja kirkas tuulilasi on turvallisuuskysymys. Tuulilasien korjaukset ja vaihdot korjaustakuulla paikalliselta Awux-ammattilaiseltasi.