Mitä vakuutus korvaa ja mitä ei? 

 Mitä vakuutus korvaa ja mitä ei? 

Kun liikenteessä sattuu vahinko, käännytään usein ensimmäisenä vakuutusyhtiön puoleen. Korvauksia voi hakea tilanteen mukaan liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta.  

Autovakuutuksista puhuttaessa on syytä ymmärtää liikenne-, ja kaskovakuutuksen ero. Liikennevakuutus on kaikille ajoneuvoille pakollinen, mutta kaskovakuutus on autoilijoille vapaaehtoinen. Laissa määrätään, että jokaiseen ajoneuvoon, jolla aiotaan ajaa, on hankittava liikennevakuutus. Näiden vakuutusten ero, on siinä, mitä ne kattavat. 

Pakollinen liikennevakuutus kattaa henkilö-, ja omaisuusvahingot kolarin sattuessa, mutta se ei korvaa omaan ajoneuvoon syntyviä vaurioita. Jos siis törmäät vahingossa toiseen ajoneuvoon ja syy onnettomuuteen on sinun, liikennevakuutuksesi kattaa mahdollisten henkilövahinkojen lisäksi toisen ajoneuvon korjauskustannukset, mutta ei koskaan oman ajoneuvosi korjausta. Tämän takia autoihin suositellaan liikennevakuutuksen lisäksi myös kasko- eli autovakuutusta. 

Kaskovakuutus suojaa sinun omaa ajoneuvoasi 

Kaskovakuutuksia on erilaisia, joten vakuutusta ostaessaan kannattaa tarkistaa huolella, että vakuutus varmasti kattaa ne vahingot, joihin haluat varautua. Kaikki vakuutusyhtiöt toimivat samoilla periaatteilla, mutta vakuutuksien ehdoissa voi olla erojaOn suositeltavaa ottaa kaskovakuutus samassa yhteydessä liikennevakuutuksen kanssa. Kun molemmat vakuutukset ovat samasta yhtiöstä, on yksinkertaisempaa hoitaa vahingot, jos jotain sattuu. Kaskovakuutuksia myydään erilaisilla laajuuksilla, eli mitä enemmän olet valmis maksamaan vakuutuksesta, sen kattavamman turvan saat. 

Suppeimpia kaskoja kutsutaan usein osa- tai kevytkaskoiksi. Laajempi kasko, eli täyskasko kattaa enemmän vahinkoja. Suurin ero on siinä, että täyskaskoon sisältyy aina kolarointiturva. Se kattaa autosi korjauskustannuksia, jos sinä törmäät autollasi toiseen ajoneuvoon tai vaikka pysäköintialueen betoniporsaaseen. Yleensä auton täyskasko kattaa törmäysten lisäksi aianakin yleisimpiä luonnonilmiöitä, kuten esim.  hirvikolarin tai törmäyksen muuhun eläimeen, ajoneuvollesi aiheutetun ilkivallan (esim. maalipinnan naarmutuksen pysäköintialueella), tulipalon sekä auton varkauden. 

Kaskovakuutus kannattaa ottaa, vaikka olisit kuinka hyvä kuljettaja tahansa. Ajoneuvollesi voi sattua vahinkoja, vaikka et edes käyttäisi autoa. Se voi esimerkiksi joutua ilkivallan kohteeksi, palaa tai se voidaan varastaa. 

Awux – yhteistyössä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa 

Jotta korjaustyö saadaan mahdollisimman nopeasti käyntiin, kannattaa vahinkoilmoitus omalle vakuutusyhtiölle tehdä mahdollisimman pian. 

Periaatteessa vahinkoilmoituksen voi tehdä sähköisesti, puhelimitse tai käsin erilliselle lomakkeelle. Käytännössä suositeltavin tapa on tehdä ilmoitus suoraan verkon kautta vakuutusyhtiön järjestelmässä. Se takaa nopeimman ja kitkattomimman asian käsittelyn. 

Sattuiko vahinko? Autamme mielellämme vahinkoilmoituksen tekemisessä. Voit koska tahansa kysyä neuvoja Awux-pisteesi asiantuntijoilta tai täyttää vaikka koko vahinkoilmoituksen heidän kanssaan yhdessä verkossa tai Awux-palvelupisteessä, jolloin toimitamme vahinkoilmoituksen puolestasi vakuutusyhtiöllesi. 

Awux-toimipisteissä houituvat myös vahinkotarkastukset ja vakuutusyhtiöiden kanssa yhteisen tietojärjestelmän kautta korjauskustannusarvioiden käsittely ja muu asiointi on helppoa ja nopeaa. 

Lähimmän Awux-korjaamosi löydät tästä.