Hoitamalla autosi maalipintaa säilytät autosi arvon

 Hoitamalla autosi maalipintaa säilytät autosi arvon

Ajan kanssa maalipinta menettää uutuudenkiiltoaan ja värin syvyys heikkenee. Tämä on usein väistämätön kehityskulku, mutta riittävällä vaivannäöllä värin sävymuutoksia voidaan hidastaa ja himmennyttä pintaa voidaan palauttaa entiseen kiiltoonsa. 

Ylivoimaisesti paras tapa huolehtia maalipinnasta on ennaltaehkäistä vahinkoja niin pitkälti kuin vain mahdollista. Mutta, myös säännöllisellä hoidolla voidaan saavuttaa paljon.  

Maalipinnan hoitaminen on yhtä tärkeää, kuin ajoneuvon muukin huolto 

Auton myynti- tai vaihtotilanteessa sillä on erityistä merkitystä, sillä maalipinnan kunto on ensimmäinen huomion kiinnittävä asia ajoneuvossa. 

Säännöllisesti tehty pesu sekä vahaus ovat avainasemassa autosi maalipinnan ylläpitämisessä. Maalipinnan ylläpitäminen on erilaista eri vuodenaikoina: syksyllä on suositeltavaa vahata maalipinta talvea varten, talvella säännöllinen pesu sekä huolellinen kuivaus, keväällä huolellinen ja tehokas pesu, jossa liuotetaan talven liat irti ja ennen kesää uv-suojaa tuova vahaus. 

Isoimpana tekijä maalipinnan vaurioihin on UV-säteily, mutta myös ilmansaasteet ja maantielika vaikuttavat. Suomessa talvisin käytettävä tiesuola on merkittävä haitta, paitsi auton pohjassa myös maalipinnassa. Kaikki nämä tekijät voivat ajan kanssa vähitellen vahingoittaa maalipintaa ja pahimmillaan tunkeutua sen läpi aiheuttaen ruostetta metallipinnalle.  

Tärkein elementti on säännöllinen pesu. Optimaalista olisi pestä auto kahden viikon välein. Hyvin tehty pesu irrottaa likaa, saasteita ja kemikaaleja pinnalta, jolloin ne eivät ehdi vaikuttaa yhtä kauan. Säännöllisellä pesulla myös vältetään vahvojen liuottimien käyttöä ja kevennetään siltä osin jätevesikuormitusta 

Säännöllinen vahaus edesauttaa pinnan suojausta. Vaha tekee pesusta helpompaa, muodostaa suojaavan kerroksen, joka ehkäisee lian tarttumista ja suojaa UV-säteilyltä.  

Lopuksi kertauksena maalipinnan hoito-ohjeet: 

  • Älä pese tai vahaa autoa auringonpaisteessa. Se altistaa maalipinnan vaurioille. 
  • Näkyvät epäpuhtaudet (puun mahla, linnunjätökset ym.) kannattaa poistaa välittömästi runsaalla puhtaalla vedellä ja/tai miedolla pesuaineella. 
  • Ajan myötä auringonvalo, UV-säteily, suola, kostea ilma sekä lumi ja jää kuluttavat auton maalipintaa.  Alkuperäinen kiilto on mahdollista palauttaa maalipinnan käsittelyn avulla. 
  • Valitse oikeat välineet ja tekniikat maalipintaa käsitellessäsi, siten takaat maalipinnan säilymisen laadukkaana pidempään. 
  • Säännöllisellä maalipinnan tarkastuksella (kiveniskemät, naarmut) estät ruosteen leviämisen. 
  • Maalipinta säilyttää hienon ulkonäkönsä paremmin maalipinnan säännöllisen suojakäsittelyn avulla ja autosi peseminen helpottuu. 

Autosi maalipinnasta kanssasi huolehtii Awux-korjaamosi.