Purkuosat auton kolarikorjauksessa: Kuinka varmistaa osien laatu ja turvallisuus?

 Purkuosat auton kolarikorjauksessa: Kuinka varmistaa osien laatu ja turvallisuus?

Autojen kolarikorjauksessa ei tarvitse välttämättä aina käyttää uusia osia, sillä myös purkuosien hyödyntäminen on mahdollinen vaihtoehto ja monesti myös vakuutusyhtiön suositus.
Tässä artikkelissa tarkastelemme purkuosien hyötyjä, hankintaa ja käyttöä Awux-ammattilaisten näkökulmasta.

Mikä on purkuosa?

Purkuosista käytetään erilaisia nimityksiä. Käytännössä vihreä osa, kierrätysosa ja purkuosa tarkoittavat samaa asiaa eli varaosaa, joka on irrotettu käytöstä poistetusta ajoneuvosta.

Kolarikorjaamoyritykset voivat käyttää purkuosia korjatessaan autoja. Myös vakuutusyhtiöt usein suosivat vakuutuspäätöksissään purkuosien hyödyntämistä. Purkuosien käyttö on ympäristöystävällisempää, ja se on usein myös huomattavasti edullisempaa kuin uusien varaosien hankinta.

Purkuosien käyttö on luonnollinen vaihtoehto erityisesti vanhempien autojen korjauksessa, joihin ei enää välttämättä ole saatavilla uusia osia tai auton arvo huomioiden ei ole järkevää hankkia uusia alkuperäisosia.

Mitkä ovat yleisimpiä purkuosia auton kolarikorjauksessa?

Yleisimpiä kolarikorjauksessa käytettyjä purkuosia kookkaat ja hintavat osat kuten

• auton keulan osat
• konepelti
• puskuri
• lokasuojat
• lukkopellit
• valot
• sekä monet muoviosat.

Kylkikolaroituihin autoihin hyödynnetään myös  usein ovia ja niiden varusteita. Auton takaosassa usein hyödynnettäviä osia ovat takapuskuri ja takaluukku.
Kustannustekijät ja saatavuus ovat usein tärkeitä, mutta aivan yhtä oleellista on varmistaa, että käytetty osa on toimiva, turvallinen ja sopiva korjattavaan autoon. Tässä apuna ovat luotettavat osien hankintakanavat.

Purkuosia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan tarkalla harkinnalla

Awux Lieto/Auto-Peltola Oy on kolarikorjaamo, joka on erikoistunut kolarikorjauksiin ja maalauksiin. Korjaamoyrittäjä Ismo Peltola hyödyntää työssään usein purkuosia, jos se suinkin on mahdollista ja perusteltua.

”Monella asiakkaalla saattaa olla vääristynyt mielikuva purkuosista ns. romuosina. Lähtökohtana meillä Awuxilla on, että silloin kun käytämme purkuosia, ne ovat laadukkaita ja peräisin saman ikäisestä autosta kuin korjattava auto on. Emme siis käytä ruosteisia tai muutenkaan viallisia osia”, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan ei voi yleisesti sanoa suoraan kumpi on parempi vaihtoehto, uusi osa vai purkuosa. Kolarikorjaamisen asiantuntija arvioi jokaisen korjaustilanteen yksilöllisesti.

”Toimintamme perustana on aina varmistaa laadukas ja kustannustehokas ratkaisu niin asiakkaan, autokorjaamon kuin vakuutusyhtiönkin kannalta. Pyrimme tekemään työn siis aina kaikkien osapuolten etua ajatellen. Korjaustilanteessa tämä tarkoittaa yleensä yhdistelmää, jossa tietyt osat tilataan purkuosina ja loput uusina. Jyrkkien mielipiteiden ja mustavalkoisten ehdotusten sijaan tarjoamme joustavaa ja tarkkaan harkittua palvelua asiakkaan eduksi.”

Lue lisää Awux vauriokorjauksesta ja varaa aika.

Miten purkuosan yhteensopivuus ja laatu varmistetaan?

Purkuosan sopivuus, turvallisuus ja laatu tulee aina varmentaa ennen sen käyttöönottoa. Awux-autokorjaamoilla eri työvaiheiden ammattilaiset varmistavat osien soveltavuuden ja testaavat niiden toimivuuden.
Arviossa otetaan myös huomioon, että onko tapauksessa järkevää käyttää purkuosaa ja milloin kannattaa mieluummin tilata kokonaan uusi osa. Kokonaisvaltaisessa arviossa huomioidaan auton ikä ja arvo, mutta myös osien saatavuus ja toimitusaikataulut.

Prosessissa on useampi vaihe, jossa tarkastetaan:

  1. Osan yhteensopivuus: Varmistetaan, että purkuosan tyyppi, malli ja vuosimalli vastaavat korjattavaa ajoneuvoa. Osanumerot ja tiedot ovat tärkeitä tässä vaiheessa, jotta voidaan varmistaa oikea osa.
  2. Osan ulkoinen kunto: Tarkastetaan purkuosan ulkomuoto sekä mm. osan kiinnityspisteet, mitat ja yleinen kunto.
  3. Osan toimivuus: Testataan purkuosan toimivuus ennen sen käyttöönottoa. Esimerkiksi ovien ja luukkujen sopivuus ja toimivuus testataan sovittamalla niitä autoon, ennen maalausta.

Mistä purkuosat hankitaan?

”Luotettavat yhteistyökumppanit ovat meille tärkeitä, jotta pystymme arvioimaan asiakkaillemme ja vakuutusyhtiöille osien saatavuutta, osapakettien kokonaisuutta ja korjaustyön hintaa. Tämä myös auttaa korjauksen aikataulun arvioimisessa”, Peltola kertoo.

Awux Liedolla on purkuosien hankintaan kaksi pääväylää: valtakunnallinen autopurkamoiden yhteinen nettikauppa sekä paikallinen autopurkamo.
Varaosahaku.fi on Suomen suurin varaosien nettikauppa, johon on yhdistetty maan johtavien autopurkamoiden varastot samalle sivustolle. Tämä on turvallinen ja suomalaista lainsäädäntöä noudattava verkkokauppa, jonka toimintaperiaatteisiin ja osien kuntoluokituksiin voi luottaa”, toteaa Ismo Peltola ja jatkaa
Oili Jalonen Oy puolestaan on tässä lähellämme Turun seudulla toimiva autopurkamo, jolla on kymmenien vuosien kokemus alalta, ja jonka kanssa mekin olemme toimineet yhteistyössä jo vuosia. Yhtiön toimitusjohtaja Veli-Matti Jalonen toimii Suomen Autopurkamoliiton hallituksessa.”

Purkuosa on edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto

Auton purkuosat ovat pääosin 50–60 prosenttia edullisempia kuin uudet osat.
Nykyisin autojen osissa saattaa olla toisinaan myös pitkät toimitusajat, jolloin purkuosan hyödyntäminen on varmempi tapa saada ajoneuvo kuntoon mahdollisimman nopeasti.
Sopivan, käytetyn purkuosan käyttäminen on toki myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se vähentää uusien osien valmistamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja raaka-aineiden käyttöä.

Autopurkamoliiton mukaan uudelleenkäyttö tuo erittäin merkittäviä säästöjä verrattuna uuden tuotteen valmistukseen:

• 90 % päästö- ja materiaalisäästöt
• 56 % energiansäästöt
• 20–60 % kustannussäästöt.

Millainen takuu purkuosalle myönnetään?

Purkuosan käytöllä ei ole vaikutusta kolarikorjauksen takuulle Awux-korjaamossa. Työnjäljen takuuna on Awux-kolarikorjaamojen yksiköiden tiedonvaihto ja alan laajimpiin lukeutuva ammattiosaaminen tuhansien autojen korjauskokemus. Awux on kokeneiden ja maineeltaan tunnustettujen kotimaisten korikorjaamoyrittäjien perustama ketju.

Sattuko kolhu tai kolari? Awux auttaa! Katso lähin toimipisteesi, varaa aika tai poikkea käymään!

Awux kolarikorjaamoilla sinua palvelevat paikalliset yrittäjät ja ammattitaitoiset asiantuntijat. Tervetuloa!