Kesäinen automatkailu ulkomaille on suosittua. Italian viinitilat, Pohjois-Norjan upeat maisemat tai edulliset Baltian maat houkuttelevat monia pakkaamaan autonsa ja suuntaamaan maailmalle.
Roadtrip tarjoaa monia etuja ja elämyksiä, joita perinteiset pakettimatkat eivät mahdollista. Jotta autoseikkailu onnistuu, on hyvä varautua myös liikennevahinkoihin.
Nappaa Awuxin vinkit talteen ja valmistaudu kesän ikimuistoisimpaan reissuun!
Kun autoilet ulkomaille, suunnittele reitti etukäteen, mutta jätä joustovaraa
Roadtripin tarkoituksena on nauttia itse matkan teosta ja löytää tutustumisen arvoisia paikkoja. Ole siis avoin uusille ja yllättäville kokemuksille, kuten pysähdyksiin kauniille näköalapaikoille ja paikallisten suosimiin ravintoloihin.
Tee suunnitelma matkasta, mukaan lukien ne pysähdyspaikat, nähtävyydet ja majoituskohteet, joissa varmuudella haluat vierailla. Näin varmistat, että näet ja koet juuri ne itsellesi tärkeimmät kohteet. Jätä suunnitelmaan kuitenkin joustoa ja muutosvaraa, jotta mahdollisuus seikkailla matkan varrella säilyy.
Ole valmis tutustumaan matkallasi myös uusiin ihmisiin! Paikallisia kuuntelemalla ja kunnioittamalla voit saada arvokkaita vinkkejä vierailukohteiksi. Suosituilla leirintäalueilla taas on mahdollisuus ystävystyä ja verkostoitua helposti muiden reissuryhmien kanssa.
Tarkista autosi kunto ennen matkaa
Varmista, että autosi on kunnossa ennen matkalle lähtöä. Tarkista renkaiden ilmanpaineet, öljyt, tuulilasin kunto, pyyhkijänsulat, jarrut ja valot. Täytä lasinpesunestesäiliö ja varmista, että polttoainetta tai akun varausta on riittävästi aina seuraavalle tankkaus- tai latauspisteelle. Tarkemman kesäautoilijan muistilistan voit lukea täältä.
Tarvittaessa varaa huolto autollesi ennen matkaa, jotta voit varmistaa ja ennakoida myös ajantasaiset huoltotoimenpiteet ja lähteä matkaan hyvillä mielin. Esimerkiksi kuluneiden jarrupalojen vaihto tai ilmastointihuolto varmistaa, ettet joudu kesken matkaasi huollattamaan autoasi näiden takia.
Katso Awuxin korjauspalvelut ja varaa aika.
Varaudu tarpeellisilla varusteilla ja muista tarvittavat asiakirjat
Pakkaa autoosi tarpeelliset yleisvarusteet, kuten kartat, päivitetty navigaattori ja matkailijan ensiapulaukku. Pitkille matkoille autoon on myös hyvä varata saataville evästä ja juomavettä.
Entä milloin viimeksi tarkistit autosi vararenkaan kunnon? Tarkista vararenkaan ilmanpaine ja renkaanvaihtoon sopivien työkalujen toimivuus. Vararenkaan vaihto-ohjeet voit tarvittaessa kerrata esimerkiksi OP-Ryhmän YouTubesta.
Ulkoministeriö ohjaa sivuillaan varaamaan mukaan auton alkuperäisen rekisteriotteen. Suomessa sähköiset rekisteriotteet ovat jo yleisiä, mutta ulkomaille pitää varautua paperisella versiolla. Ajoneuvon rekisteriotteen saat tilattua Traficomin sivuilta.
Jos autosi on jonkun toisen nimissä (esim. rahoitusyhtiö tai sukulainen), niin autolla ulkomaille suuntaavalla pitää olla valtakirja auton omistajalta tai rahoitusyhtiöltä.
Jos olet suuntaamassa pohjoismaiden ulkopuolisiin ETA-maihin, kannattaa sinun pyytää vakuutusyhtiöstäsi vihreä kortti (green card), joka toimii kansainvälisenä todistuksena voimassa olevasta liikennevakuutuksesta.
Vihreä kortti ei ole pakollinen kaikissa maissa, mutta se helpottaa ja nopeuttaa asiointia paikallisten viranomaisten kanssa – etenkin vahinkotilanteen sattuessa.
HUOM! Kesäkuussa 2023 voimaan astui muutos, jonka seurauksena vihreä kortti ja suomalainen liikennevakuutus eivät ole enää voimassa Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Jatkossa näihin maihin suunnatessa tarvitaan siis paikallinen liikennevakuutus.
Liikennevahinko ulkomailla – miten toimia?
Autolla ulkomaille suunnattaessa kannattaa etukäteen varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä, miten mahdollisen liikennevahingon sattuessa kannattaa toimia.
Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa Euroopan talousalueella (ETA) sekä Sveitsissä. Eta-maiden listauksen voit tarkistaa Tullin sivuilta.
Liikennevahinkokeskus toimii tärkeänä kansallisena tietokeskuksena ja neuvonantajana ulkomailla tapahtuneissa liikennevahinkotilanteissa.
”Omalla autolla ulkomailla liikkuessa yleisimpiä liikennevahinkoja ovat yhteenajot ja ulosajot. Suomalaisilla ajoneuvoilla on taustalla oma vakuutusturva, jonka puoleen käännytään, kun vahinko on itse aiheutettu. Haastavammaksi korvauskäsittelyn tekee yleisimmin tilanne, jossa vahinko on syntynyt vastapuolen toiminnan seurauksesta ja korvauksia lähdetään hakemaan vastapuolen vakuutuksesta ja tapahtumamaan lainsäädäntöä tulkiten. Tällöin kannattaa kääntyä meidän puoleemme”, neuvoo Liikennevahinkokeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.
Tuulensuu ohjeistaa kolarin sattuessa
- kuvaamaan mahdolliset vauriot,
- tallentamaan vastapuolen ajoneuvon rekisteri- ja yksilöintiedot,
- pyytämään vastapuolen henkilötiedot ja vakuutusyhtiön tiedot.
Jos vahingon aiheuttaneesta vastapuolesta jää epämääräinen mielikuva, yhteistä kieltä ei löydy tai kuljettajalla ei ole vakuutusyhtiötään tiedossa, pystyy Liikennevahinkokeskus auton rekisteritiedoilla etsimään vastapuolen vakuutusyhtiön tiedot. Mitä huolellisemmin tapahtuma ja tiedot on dokumentoitu, sen helpompi tilannetta on lähteä selvittämään.
Kasko ja matkavakuutus tuovat lisäturvaa ulkomaan automatkalle
Monesti ulkomailla vastapuolesta aiheutuneet korvauskäsittelyt sujuvat onnistuneesti. Tuulensuu kuitenkin suosittelee automatkalle mukaan myös kahta vapaaehtoista vakuutusturvaa: henkilökohtaista matkavakuutusta sekä auton kaskovakuutusta.
”Matkavakuutuksella varmistaa, että liikennevahingosta aiheutuneet henkilövahingot ovat hoidettavissa ja korvattavissa. Esimerkiksi vuokra-autoa käytettäessä henkilövahingot eivät sisälly ajettavan auton liikennevakuutukseen”, Tuulensuu huomauttaa.
Vapaaehtoinen kaskovakuutus taas varmistaa, ettei esimerkiksi yllättävien seurannaisvahinkojen korvattavuudessa tule ongelmia ja joudu itse maksumieheksi, jos esimerkiksi vastapuolen vakuutuksesta ei korvauksia jostain syystä saisikaan.
Awux toivottaa ikimuistoisia kesäretkiä ja roadtrippejä!
Kotimaan ajomatkoilla apunasi on Awuxin toimipisteet ympäri Suomen. Varaa aika helposti netissä!