Tarkkuutta tielle sarvipäiden sekä muiden eläinten varalta – hirvet ovat eniten liikkeellä syksyllä

 Tarkkuutta tielle sarvipäiden sekä muiden eläinten varalta – hirvet ovat eniten liikkeellä syksyllä

Liikenneturva kertoo, että hirvet ovat eniten liikkeellä rykimän, eli hirvien kiiman aikana loka-marraskuussa. Nyt siis tarvitaan erityistä tarkkuutta teiden päälle. Hirvikolarin syntyyn on usein myötävaikuttamassa jokin häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan ajatusten harhautuminen. 

Myös peurakolarit ovat lisääntyneet Suomessa peurakannan kasvun myötä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 tapahtui 13 433 riistaonnettomuutta joista hirveen törmättiin 2009 kertaa. Suurin osa riistaonnettomuuksista tapahtui valkohäntäpeurojen ja ajoneuvojen törmäyksissä.  

Mitä voit itse tehdä välttääksesi onnettomuuden? 

Hidasta ja havainnoi: 

  • Kevennä kaasujalkaa hirvivaara-alueella tai jos näet metsästäjiä tien läheisyydessä. Jarruta välittömästi, jos havaitset jotain poikkeavaa liikettä. 
  • Käytä mahdollisimman paljon kaukovalojamikäli se muun liikenteen kannalta on mahdollista. 
  • Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä. 
  • Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää takaa. 
  • Ajoneuvoon asennettu lisävalo voi auttaa eläimen havaitsemisessa 

Hirvet liikkuvat aktiivisimmin aamu- ja iltahämärissä. Rykimä-ajan lisäksi toinen hirvien vilkkaan liikehdinnän aika ajoittuu touko-kesäkuuhun, jolloin hirviemot vieroittavat ylivuotiset vasansa. Nämä yksin liikkumaan tottumattomat nuoret hirvet eksyvät herkästi autoteille myös yllättävistä paikoista, joissa hirvistä ei välttämättä varoiteta liikennemerkillä.  

Jos vahinko kuitenkin sattuu: 

  • Varoita muuta liikennettä, ja vie varoituskolmio paikalleen. Pimeän aikaan on hyvä käyttää myös taskulamppua ja heijastimia liikuttaessa tien lähistöllä. 
  • Auta ja soita hätänumeroon, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita. 
  • Ilmoita aina myös aina poliisille hätäkeskuksen kautta. 

Vikkelät pieneläimet – vilkaise aina taustapeiliin ennen äkkijarrutusta 

Hirvien ja peurojen lisäksi myös pieneläimiä juoksee tien poikki. Jarruttamista ennen vilkaise aina taustapeiliin peräänajojen välttämiseksi ja vältä äkillisiä ohitusliikkeitä. Äkillisten liikkeiden seurauksena auto voi päätyä ojanpenkkaan tai vastaantulevien kaistalle. Omalta kaistaltaan poistuva autoilija on aina syyllinen mahdolliseen liikenneonnettomuuteen. Jokaisen autoilijan ja motoristin kannattaa miettiä etukäteen mahdollisia riskitilanteita ja niissä toimintaa – näin tilanteen tullen toiminta on harkitumpaa. 

Kun vahinko sattuu, Awux auttaa 

Awux-korjaamot ovat täyden palvelun kolarikorjaamoja, jotka hoitavat autosi korjauksen aina kolaritilanteen jälkihoidosta sijaisauton ja hinauksen kautta virheettömään korjaustulokseen. Awux-korjaamoissa syntyy laatujälkeä, johon voit luottaa – järkevällä tavalla toteutettuna.