Tämä tarkistus unohtuu helposti käytetyn auton hankinnassa – mitä ottaa huomioon korin kunnossa tai maalipinnassa?  

 Tämä tarkistus unohtuu helposti käytetyn auton hankinnassa – mitä ottaa huomioon korin kunnossa tai maalipinnassa?  

Auton ostaminen on usein suurehko sijoitus ja etsintä voi aiheuttaa päänvaivaa. Käytettyä autoa ostettaessa hankinnan voi tehdä joko yksityiseltä myyjältä tai autoliikkeestä. Kaikki arvostavat autoissa eri ominaisuuksiamutta on olemassa muutamia perusasioita, jotka jokaisen olisi hyvä pitää mielessä ostettaessa käytettyä autoa. 

Jos olet myymässä omaa käytettyä ajoneuvoasi, kannattaa tätä muistilistaa hyödyntää myös ennen myynti-ilmoituksen laatimista.  

 1. Huoltokirja

Perehdy auton huoltohistoriaan huolellisesti. Mikäli autoa myydään ilman huoltokirjaa, voi se kertoa huollon puutteistaHuoltokirjasta kannattaa tarkistaa suositus auton määräaikaishuollon tiheydelle, sekä kuinka auton edellinen omistaja on noudattanut näitä suosituksia. 

 2. Korin, maalipinnan ja tuulilasin kunto

Tarkista silmämääräisesti auton maalipinta. Esimerkiksi sävyerot kahden osion välillä voivat kertoa, että autoa on maalattu uudelleen vaurion jälkeen. Tällöin on syytä tarkistaa, mitä autolle on tapahtunut ja kuinka sekä kenen toimesta vaurio on korjattu. Pidä silmät auki myös mahdollisten ruostevaurioiden varalta. Suomen sääolosuhteet ruostuttavat helposti autoa ja ruoste syö levitessään metallirakenteitaRuostevaurioiden korjaaminen voi käy kalliiksiKiinnitä erityistä huomiota lokasuojien reunoihin ja ovipieliin 

Tarkista tuulilasin kunto. Näkyykö suurempia iskemiä tai halkeamia? Pienet kiveniskemät käytetyn auton tuulilasissa ovat melko yleisiä. Pienet kulumisnaarmut kuuluvat asiaan, mutta tarkista mahdolliset kiveniskemät ja ettei niissä ole halkeaman alkua näkyvissä. Lue Awuxin artikkelista, kuinka voit tarkastaa riittääkö pelkkä tuulilasin korjaus. 

 3. Koeajo

Koeajo on suositeltavaa suorittaa samankaltaisissa olosuhteissa, joissa tulet autoa tulevaisuudessakin käyttämään, jotta saat parhaimman käsityksen käyttötuntumasta. Kokeile autoa eri nopeuksilla ja pinnoilla ajettaessa, mikäli tämä on mahdollista. Testaa myös jarrut ja vaihteiston toimivuus Myös ilmastoinnin ja lämmityslaitteiston toimintaan on hyvä kiinnittää huomiota.  

  • Tarkista ettei auton alustasta kuulu ylimääräisiä kolinoita. Nämä tulevat parhaiten esiin hieman epätasaisella tiellä.  
  • Kääntele rattia molempiin suuntiin ääriasentoihin ja tarkista, että ohjaus toimii niin kuin pitää. 
  • Tee muutama nopeampi kiihdytys, jotta saat käsityksen siitä, että moottorin teho on sitä mitä kuuluukin. 
  • Käy läpi vaihteisto. Kaikkien vaihteiden pitää mennä päälle ja toimia. 
  • Tarkista jarrujen toimivuus muutamalla reippaammalla jarrutuksella. Varmista, ettei niistä kuulu ylimääräistä rahinaa tai kirskuntaa tai ettei auto tärise jarruttaessa. 

Koeajon jälkeen myyjän kanssa voi vielä sopia mahdollisista korjauksista. Autoliikkeessä voit kysyä myöntääkö liike käytetylle ajoneuvolle ainakin rajoitetun takuun. 

4. Tarkista mukana tulevat renkaat ja kurkkaa konepellin alle 

Tarkista auton mukana tulevien varusteiden kunto. Kiinnitä renkaisiin erityistä huomiota; onko talvirenkaissa nastat paikallaan ja voiko kesärenkailla ajaa vielä tulevan kesän. Jos renkaan urasyvyys on alle kolme millimetriä, kannattaa laskea auton hinnan päälle myös uusien renkaiden hankintakulu. Voit ottaa tämän huomioon tarjouksessa. Katso myös renkaiden pintaa: onko rengas kulunut tasaisesti? Epätasaisesti kulunut rengas voi viitata auton alustaongelmiin. 

Kurkkaa myös konepellin alle. Tarkista, ettei moottori vuoda öljyä ja että nestepinnat ovat kunnossa. Tarkista myös öljyn väri sekä jäähdytinnesteen taso. 

 5. Ajoneuvon omistaja ja rekisteriotteen tarkistaminen 

Varmista, että auton myyjä on rekisteriin merkitty omistaja, muuten voit kohdata erinäisiä ongelmia mm. omistusoikeuden ja vakuutusten suhteen. Tarkista rekisteri- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys ennen kaupantekoa. 

Osta ajoneuvo ainoastaan rekisteriin merkityltä omistajalta. Näin vältyt ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron kanssa. Ostajana voit edellyttää, että myyjä rekisteröi ajoneuvon omiin nimiinsä ennen kauppoja. Lue lisää Traficomin sivuilta. 

Rekisteriotteesta näet myös auton käyttöönottopäivämäärän, joka voi olla eri kuin auton vuosimalli. Traficomin palvelusta voit myös tarkistaa, onko autolla niskassaan erääntyneitä ajoneuvoveroja. Tarkista myös onko auto katsastettu. 

6. Ajoneuvon sopivuusjuuri sinulle 

Lopuksi – tärkeää on, että auto on juuri sinulle sopiva. Hyvän tuntuman käyttömukavuuden kannalta saat koeajossa. Näetkö hyvin ratin takaa? Voitko säätää istuinta ja rattia itsellesi sopivaksi? Mieti ainakin näitä asioita, jotta autolla ajaminen on pidemmälläkin tähtäimellä miellyttävää. Lue lisää oikean ja turvallisen ajoasennon löytämisestä Awuxin-artikkelista. 

Lähde: http://digiauto.fi/ 

Oletko myymässä ajoneuvoasi? Huomasitko että joissakin kohdissa voisi olla fiksattavaa? Etsi lähin Awux-korjaamosi ja korjauta tai huollata autosi ennen myyntiä.